image

София ще се сдобие със „зелен“ парк на храната

София ще се сдобие със „зелен“ парк на храната

Иновативният проект е първи за България, но е утвърден бизнес модел в Западна Европа

Този бизнес проект започва от една лична история. Преди две години Слави Христов излиза със семейството си да похапнат в София. Оказва се обаче, че на един му се яде нещо от една кухня, на друг – от друга, а в София заведение, предлагащо разнообразие от национални кухни, просто няма. Така се заражда идеята за Парк на храната в София, за който основателите на проект Quartal Слави Христов и Цветан Тодоров разказаха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Паркът на храната се изгражда на открито на бул. „Черни връх“ в столичния кв. Кръстова вада. Инфраструктурата е готова, а официалното откриване е планирано за средата на март догодина.

Площадката, по думите на партньорите, е била занемарена бетонова джунгла, която те са се амбицирали да превърнат в „зелено“ и приятно за прекарване място със собствено електрозахранване в бъдеще. Върху площ от 3200 квадратни метра ще бъдат разположени 13 реновирани морски контейнери, кътове за хранене с над 250 седящи места и паркинг с над 40 места. Паркът, където освен да се похапва ще може и да се работи споделено, ще бъде използваем и през зимата.

В подбора на заведенията инвеститорите залагат на малки, но известни локални брандове. Храната ще бъде разнообразна и няма да се дублира. В нея ще фигурират мексиканска кухня, американско барбекю, хумус, вегетариански ястия. Ще има и гурме концепция. В момента се водят преговори и с доставчик на биохрани. Имената на шеф готвачите се пазят в тайна, с изключение на едно - Лео Бианки, член на журито в последното издание на българския „Мастършеф“.

Безкасови плащания, Храна + Култура

Друг иновативен момент е, че в парка ще се преминава постепенно към безкасови плащания. Във всеки обект ще има терминал, където всеки един посетител ще може лесно да си избере продукт от менюто на заведението и да си го плати с карта.

Идеята на парка е да предоставя цялостно ново преживяване, което да привлича хората не само с  качествена храна, а и с постоянни артистични събития под мотото Food and Culture, подчертават партньорите.

Проектът за модерен парк на храната е нов за България, но бизнес моделът е утвърден и подобни паркове има на много места в Западна Европа, като Прага, Валенсия, Лисабон и Лондон, отбелязват Христов и Тодоров.

След София, основателите на проект Quartal замислят да пренесат инициативата си в Пловдив и Варна.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste