image

В България приеха регламент за движение на електрическите тротинетки

В България приеха регламент за движение на електрическите тротинетки

Общините ще могат да определят сами броя и местата за паркиране на споделените електрически возила

Депутатите в българския парламент приеха вчера на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с което за първи път одобриха и правила за ползване на електрическите тротинетки в страната. На практика двуколесните возила са приравнени с велосипедите, като към тях има сходни изисквания и забрани, съобщи „Дневник“.

Законът дава право на общините да въведат свой регламент, включително да определят броя на споделените електрически тротинетки на тяхна територия и местата за паркирането им.

Преди да бъде разгледан в парламента, регламентът за движение на елтротинетките бе подложен на широко обществено обсъждане. В резултат на това отпаднаха най-спорните текстове, които предвиждаха всички водачи да носят каски (против това се обявиха фирмите, отдаващи тротинетки под наем в София), както и светлоотразителни жилетки. Каската ще бъде задължителна само за ненавършилите 18 години, а светлоотразителни елементи по облеклото ще бъдат достатъчни при каране по тъмно.

Не се прие и смисленото, но трудно за контрол предложение на Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ), която настояваше да се забрани не само на водачите на електрически тротинетки, а и на велосипедистите и шофьорите на МПС да ги управляват със слушалки на двете уши.

Забрана за движение по тротоари, улици и в бус ленти

Според приетите законови текстове индивидуалните електрически превозни средства, както са дефинирани елтротинетките в закона, могат да се движат по пътищата, ако са оборудвани със спирачки, звънец, фар, стоп и светлоотразителни елементи отстрани на колелата (последното породи недоумение във форумите).

Забранява се ползването на електрически тротинетки по тротоари, улици I и II клас, освен ако на тях няма велоалеи и пътища с максимална разрешена скорост над 50 км/ч. Те не могат да се движат също в бус лентите и в зоните, където влизането на велосипеди е забранено със знак.

На водачите им не е разрешено да развиват повече от 25 км/ч, да возят някого, да теглят прикачен товар или да бъдат теглени. Минималната възраст за управляване на електрическа тротинетка е 14 години, ако се ползва само по велоалеи, и 16 години, ако се кара извън тях.

Елтротинетките превземат големите градове

В България по неофициални данни има около 60 хил. електрически тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им навлизане в големите градове. В София оперират три основни провайдерa на споделени возила, вкл. световният лидер в тези услуги Lime.

Столичната община обособи в центъра на София над 200 места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки като част от стратегията ѝ да подобри качеството на въздуха.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste