image
2

Бургаски университет ще се сдобие с първата XR лаборатория в страната

Бургаски университет ще се сдобие с първата XR лаборатория в страната

Университетът "Проф. Д-р Асен Златаров" ще си партнира с американския лидер EON Reality

Американската EON Reality, която специализира в решения с добавена и виртуална реалност, ще си партнира с бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, съобщават от Общината. В резултат ще се създаде свръхмодерен EON-XR център за подготовка и обучение на територията на университетския кампус, уникален по своя мащаб и характер за страната.

Добавената и виртуална реалност стават достъпни за образованието и бизнеса

XR лабораторията, подкрепена от Община Бургас и Министерството на образованието и науката, ще работи като част от Университета "Проф. Д-р Асен Златаров". Тя ще  осигурява достъп до висококачествени дигитални материали за обучение на над 5000 студенти, 750 преподаватели и корпоративни потребители, както и достъп до оборудването и специализирания софтуер от EON Reality през следващите 5 години.

От Общината отбелязват също и че бургаската XR лаборатория е първата по рода си в България от този мащаб и е фокусирана върху решенията на EON Reality под формата на EON-XR. Последният включва вътрешната поддръжка и архитектура, необходими на големи организации като университетите за бързо и ефективно изграждане, внедряване и мащабиране на различни XR приложения.

Според сайта на компанията, EON-XR цели да премахне пречките, които често съпътстват внедряването на AR (augmented reality, добавена реалност) и VR (virtual reality, виртуална реалност) в академична или индустриална среда. Чрез EON-XR преподаватели, обучители, работодатели и други потребители могат да създават интерактивни уроци, без да се нуждаят от задълбочени технологични познания или умения да кодират.

Основателят на EON Reality Дан Леерскар, цитиран на общинския сайт, изрази вълнението си по повод проекта: „Вярвам, че това не само ще помогне изключително на университета, но и ще повлияе на развитието на целия град и региона. Надявам се това партньорство да се [разрасне] в следващите години и до национално ниво“.

Новата и модерна лаборатория XR е важна стъпка към развитието и утвърждаването на Бургас като център на бързо развиващата се IT индустрия.

Повече във видеото:

Уникална лаборатория за увеличена и добавена реалност ще се въведе в бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. Видео: Община Бургас

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste