image

Финалистите са тук: „Европейска зелена столица 2023“ и „Европейски зелен лист за 2022“

Финалистите са тук: „Европейска зелена столица 2023“ и „Европейски зелен лист за 2022“

Европейската комисия обяви кои са градовете модел за подражание в Европа

Десет града бяха избрани за финалисти на наградите за „Европейска зелена столица 2023“ и „Европейски зелен лист за 2022“. Победителите ще бъдат обявени на 9-ти септември в град Лахти, Финландия, който е Европейска зелена столица за 2021 г.

Инициативата е организирана от Европейската комисия и цели да помогне на градовете да блеснат като привлекат международното внимание върху себе си и иновативните си практики, но също така, като ги стимулира с допълнително финансиране.

Не е само за престижа; става въпрос за борбата с глобалното затопляне

Хелсингборг (Швеция), Краков (Полша), София (България) и Талин (Естония) са четирите града финалисти за титлата Европейска зелена столица 2023.

Map EU Green CitiesКарта на финалистите на Еропейска зелена столица, Източник: Европейската комисия

Бистрица (Румъния), Елсинор (Дания), Гава (Испания), Тревизо (Италия) Валонго (Португалия), и Винтершвейк (Нидерландия) са финалистите за титлата Европейски зелен лист за 2022. Тази награда е предназначена за по-малки градове и лауреатите могат да са два града едновременно.

EU Green leafКарта на финалистите на Европейски зелен лист за 2022, Източник: Европейската комисия 

За пръв път наградата „Европейска зелена столица“ е била връчена през 2010-та година и фокусът ѝ е върху по-големи градове (над 100,000 жители). Някои от предишните лауреати са Стокхолм, Копенхаген, Бристол и Лисабон.

От друга страна, „Европейски зелен лист“ е създадена през 2015 г. с идеята да бъдат оценени по-малките градове (20,000 до 100,000 жители), като най-много два могат да получат наградата в дадена година. Лауреатите включват Галуей и Лимерик в Ирландия, Льовен в Белгия и Габрово в България.

Победителите и в двете инциативи се определят от 12-членно жури от независими експерти по градска устойчивост.

Градът победител на Европейска зелена столица ще получи награда от 600,000 евро, а носителите на Европейски зелен лист – по 200,000 евро всеки.

Финансовата награда е предназначена, за да подпомогне мерките за устойчиво развитие, които градът е представил на срещата с журито.

Европейската комисия подчерта, че номинираните градове трябва да се припознаят като пътеводни звезди и модели за подражание за останалата част от Европейския съюз, заради своето постоянство и ангажираност към устойчивото развитие в настоящата безпрецедентна ситуация.

Комисарят по Околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс, цитиран в прес съобщение от Комисията коментира: „Всички си имаме роля, особено нашите градове, които са дом за 75% от населението на Европа. Европейските градове имат водеща роля в превръщането на градската среда в по-здравословно място за живеене. Ако те могат да го направят, значи и други могат.“

If you want to keep up with how European cities and regions are changing, follow us on FacebookTwitter and Instagram.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste