image

Атрактивна “Нощ на спорта” привлече стотици да спортуват в София

Атрактивна “Нощ на спорта” привлече стотици да спортуват в София

"#BeActive - София 2021" освети небето над НДК в Европейската седмица на спорта

Пространството пред Националния дворец на културата в София се превърна в зона за атрактивни демонстрации, в които се включиха хиляди гости на “Спортното селище” и "Нощта на спорта", на която кулминацията бе светлинно шоу в небето над НДК. Двете събития, организирани от Министерството на младежта и спорта, бяха част от седмото издание на #BeActive Европейска седмица на спорта от 23 до 30 септември 2021 г.

Поредно успешно издание на Европейската нощ на спорта в България

Десетки български състезатели по лека атлетика, баскетбол, борба, бокс, художествена гимнастика, таекуондо, аеробика, хандбал, канадска борба, фехтовка, спортни танци, брейк успяха да увлекат стотици младежи, които се включиха в европейското спортно събитие.

Нощта на спорта беше открита от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов. Той отбеляза, че инициативата на Европейската комисия е изключително значима, защото се цели популяризирането и насърчаването на физическа активност и здравословния начин на живот.

България беше една от 40 страни в цяла Европа, в която се проведе четвъртото издание на Европейската нощ на спорта. За поредна година над 30 спортни клубове и федерации имаха възможността да запознаят желаещите със своята дейност и да привлекат млади хора към спортуване и здравословен начин на живот. При пристигането си в Спортното селище пред НДК министър Кузманов проследи демонстрации по художествена гимнастика, джудо, бокс и канадска борба. 

В тези трудни времена за целия свят, в тази пандемична обстановка, искам да благодаря на всички спортисти, треньори и деятели, които взимат участие в Европейската седмица на спорта. Надявам се, че всички вие ще допринесете за развитието на спорта и физическото възпитание в България, защото спортът и здравето са неразривно свързани. Пожелавам на всички на добър път. Откривам Нощта на спорта”, заяви министър Андрей Кузманов.

Той благодари на всички федерации, клубове и гости на Нощта на спорта за участието им в инициативите, които са част от Европейската седмица на спорта. Лица и посланици на събитието бяха гимнастичката Боряна Калейн и джудистът Ивайло Иванов, който беше с тригодишния си син.

Сред гостите бяха още европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, извънредният и пълномощен посланик на Република Словения в България Н. Пр. Анжей Франгеш,  извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия у нас Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, заместник-министърът на културата Весела Кондакова, Йорданка Благоева – представител на Българския олимпийски комитет и заместник-ректорът на Националната спортна академия “Васил Левски” проф. Татяна Янчева.

Да бъдеш активен през една нощ или една седмица е силен сигнал, но не е достатъчно. Моето послание е Европейската седмица на спорта да зареди всички с толкова много енергия, че това да продължи през цялата година”, каза Мария Габриел. 

Тя и министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проследиха тренировка на баскетболния отбор на Спешъл олимпикс България. 

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste