image
3

Шест бургаски училища разкриват иновативни технологични центрове

Шест бургаски училища разкриват иновативни технологични центрове

Българската община подготвя отрано професиите на бъдещето

Шест бургаски училища ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение на децата - това обяви кметът Димитър Николов в социалната мрежа Facebook по-рано днес. Всички така наречени STEM центрове, ще бъдат със съвременен дизайн и обзавеждане, оборудвани със специализирана техника.

Бургас подготвя професионалистите на бъдещето

Шест бургаски учебни заведения ще се сдобият със STEM центрове, където STEM произлиза от наука (Science), технология (Technology), инженерство (Engineering), математика (Maths). Освен обновен дизайн и съвременно оборудване, в новите лаборатории и кабинети ще бъде интегрирано учебно съдържание, съобразено с интересите и възрастовите особености на учениците и с акцент върху развитие на тяхната креативност и практически умения, похвалиха се още от Общината.

В основно училище „Александър Георгиев - Коджакафалията“, например, ще заработи Център за космически изследвания, свързан с изучаването на най-новия предмет в училището. Тук ще бъде възможно учениците да присъстват на симулация на изследователски и инженерни процеси във високотехнологичните индустрии и професиите на бъдещето.

Центърът бъде съставен от две тематични лаборатории, обединени от т.нар. „Космодрум“ - пространство за споделяне на резултатите от ученическите проекти. Европейското бюро за космически образователни ресурси на Обединеното кралство (ESERO-UK) ще е основен партньор, който ще сътрудничи по проекта.

Търговската гимназия ще разкрие Център за дигитални създатели, където ще се интегрират всички природни науки, математиката и информационните технологии за създаването на цялостни проекти. Центърът ще подпомага учениците да създават дигитално съдържание на база изучаваните теми, да се изразяват и презентират.

Такъв център ще има и в ОУ „Васил Левски“ в град Българово. Тук ще се създаде компютърна зала с 3D принтер, чрез който учениците ще се учат да изграждат 3D модели и проекти.

В основно училище „Елин Пелин“ пък ще заработи Център за технологии в креативните индустрии. Той ще се състои от зала за презентационни умения с интерактивни маси и таблети, кът за дебати, зони за отдих и студио за цифрови умения във фото и видеомонтажа. Центърът ще се използва за приложни проекти и симулации, решаване на казуси, обучение в дигитална среда, експериментална работа.

В гимназия „Акад. Никола Обрешков“ ще бъде създаден Център за природни науки и технологии, където ще се преподава математика, физика и биология по съвременни методи. И тук ще има обособени кътове за самостоятелна работа, за прожекции, експериментална работа и наблюдение.

И накрая, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще създаде лаборатория за разработка на игри, където учениците ще развиват уменията си по програмиране на самостоятелен компютър. Освен това, проектът предвижда разработването на образователни игри за деца със специални потребности, които да бъдат предоставени на детски градини и училища, които имат нужда от тях.

TheMayor.EU stands against fake news and disinformation. If you encounter such texts and materials online, contact us at info@themayor.eu

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste