image

София - все по-разпознаваема за европейските туристи

София - все по-разпознаваема за европейските туристи

Двоен ръст на нощувките, 2/3 от тях на чужденци, отчита общински доклад

Ниските цени на храната и нощувките, навлизането на нискобюджетните авиокомпании и културно-историческото наследство превърнаха София в желана дестинация не само за уикенд туризъм. Привлекателността на българската столица се запазва висока и през тази година, както личи от новия годишен доклад “Туризъм и въздушен транспорт в София 2019” на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. 

Данните са повече от окуражителни -  отчетените в София нощувки са скочили повече от 2 пъти за периода 2010 - 2018 година - от 1 120 755 до 2 488 490 на година. Постоянно расте и броят на пристигащите чужденци, които реализират около 2/3 от всички нощувки.  

Най-дълго в София престояват туристите от Италия, Израел, Испания, Великобритания - средно 2,2 дни. Средният приход от една нощувка през 2018 година в София е 87 лева (44,45 евро), а средният приход от един турист - 151 лева (77,15 евро). Средната цена в четиризвездния сегмент е около 86 евро, а средната цена в петзвездния сегмент - 114 евро, сочат данните от доклада.

Около 40% е делът на визитите в София с цел ваканционен туризъм, 40 % с цел бизнес туризъм, и около 16 %  са свързани с конгресен туризъм, сочи докладът. 

Коментирайки данните от доклада пред БНР, Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на агенцията, подчерта, че София става все по-разпознаваема туристическа дестинация сред европейските столици и големи градове. София също така се очертава като един от най-сигурните градове за туристи в света, добави той, позовавайки се на сравнителни анализи.

Инвестициите в инфраструктура и туристически атракции се отплащат 

Сред факторите, водещи повече туристи в София, той открои добрата свързаност (50 нови дестинации за последните четири години), увеличените туристически атракции, новата двуезична система за ориентация на туристите, подобрената инфраструктура, която прави забележителностите по-достъпни. София е една от малкото столици, откъдето с метро може да отидеш направо от Терминал 2 на летището до центъра на града, подчерта Данаилов.

Изпълнителният директор прогнозира обаче неизбежен ръст на цените на туристическите услуги, въпреки че достъпността им е основен фактор за привлекателността на София сред туристите. Това според него ще се дължи на появата на пет нови петзвездни хотела до 2021 година, които ще дръпнат цените нагоре.

Но дори тази прогноза да се сбъдне, по централния пешеходен булевард „Витоша“, обрамчен с бутици и заведения за хранене, ще продължи да звучи повече чужда реч, отколкото българска.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste