image

Столична община ще моделира политики в облачна среда

Столична община ще моделира политики в облачна среда

След разгорещени спорове мнозинството в общинския съвет прие бюджета на София за 2020 г. в размер на 1.729 милиарда лева

Столичната община съобщи, че е одобрена за участие в проект “PolicyCLOUD – Управление на политиките през целия жизнен цикъл на данните чрез технологии в облачни среди” по тема: „Пилотно използване на европейската облачна инфраструктура за публични администрации“ на Програма „Хоризонт 2020”.

София ще работи в мрежа с още 15 партньора от 9 европейски държави по проекта, чийто срок за изпълнение е 36 месеца. Основната му цел е създаване на инструмент в облачна среда за ефективно моделиране, тестване и управление на политики чрез анализ и визуализация на данни. За изпълнението на дейностите по проекта ще бъде подсигурен безвъзмезден достъп до съществуващата на европейско ниво облачна ИТ инфраструктура за събиране, цялостна обработка и анализ на данни.

Чрез участието си в проекта общинската администрация се надява да подобри управлението, прилагането и прозрачността при изпълнението на местните политики, използвайки най-нови технологии.

Бюджет 2020 с фокус върху инвестиции в кварталите и екологията

Междувременно, след бурни спорове Столичният общински съвет прие вчера бюджета на София за 2020 г. Както обяви кметът Йорданка Фандъкова, той е в размер на 1.729 милиарда лева или с 21 милиона по-малко от миналогодишния.

Според Фандъкова двата стратегически приоритета в бюджета са кварталите (подобряване на инфраструктурата - улици, тротоари, детски градини и училища;  модернизиране на градския транспорт) и екологията (подобряване на качеството на атмосферния въздух и повече зелени пространства). За постигането на тези цели са насочени 80 % от бюджета и 95% от инвестиционната програма на общината за 2020 г.

Групите на опозицията в общинския съвет - "Демократична България", БСП и независимият представител Борис Бонев гласуваха против проектобюджета, определяйки го като механичен сбор от сметки без амбициозна визия и реално обръщане  към проблемите на хората.

Според последни данни София остава най-голямата регионална икономическа сила в България с 40 процента от БВП.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste