image

Кметът на София предлага първи пакет мерки в подкрепа на бизнеса

Кметът на София предлага първи пакет мерки в подкрепа на бизнеса

Малкият и среден бизнес в столицата е най-засегнат от борбата с коронавируса

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви на 2. Април, че е готов първият пакет от мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес, най-засегнати от борбата с коронавируса.

Предстоящи мерки

Според прес-центъра на Столична община, мерките включват данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Докладът е разработен съвместно с експерти от неправителствения сектор и е предаден на работна група, с участието на представители от всички политически групи в Столичния общински съвет. Документът е продукт на неколкоседмичен труд, се казва още в съобщението.

„Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София.“, написа във Фейсбук Фандъкова.

От София обаче отчитат и сериозни загуби за общинските финанси, в следствие на ограниченията. Само за отминалия месец март е отбелязан спад от 19 милиона лева приходи от местни данъци и такси. Загуби има и по линия на общинския транспорт и паркирането. В тази връзка, работата по втората част от доклада, която касае приходите и разходите на общината е започнала.

Очаква се кметът да предложи актуализация на бюджет 2020, за да отговори на променената обстановка. Тя беше категорична, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, ще се запазят и стратегически проекти като строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти.

Ранна реакция срещу коронавируса

Припомняме, че България беше сред страните, които въведоха строги мерки за социална изолация на доста ранен етап в борбата с Covid-19. Още на 13-ти март, когато бяха регистрирани едва 40 случая на заразени, в страната беше обявено извънредно положение за срок от 1 месец.

То налага забрана за работа на големи търговски обекти, спортни зали, фитнес центрове, заведения за хранене и други, с изключение на аптеки, бензиностанции и дрогерии.

Още преди това властите призоваха гражданите да останат по домовете си и да ограничат социалните си контакти.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste