image

Столична община въведе електронен калкулатор за изчисляване на данъка върху МПС

Столична община въведе електронен калкулатор за изчисляване на данъка върху МПС

Броят на колите в София продължава да расте на фона на задъхваща се инфраструктура

Всеки собственик на моторно превозно средство в София вече може да изчисли лесно какъв данък ще дължи за возилото си за 2019 г. Това може да направи с помощта на новия електронен калкулатор, създаден по поръчка на Столична община.  

Новата формула, по която се формира данъкът за МПС от 2019 г., включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. Тези параметри заедно с адреса на собственика трябва да бъдат въведени в съответните полета и калкулаторът ще свърши останалото.

Данните за колата може да се извадят от малкия талон (за по-новите МПС) или от големия талон на автомобила. Индекс В съдържа годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата. Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати. Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли срещу индекса не пише нищо, понеже при тях такъв екостандарт обикновено не се прилага.    

В края на миналата година Столичният общински съвет повиши данъчните ставки за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за коли с мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Калкулаторът ще бъде достъпен и на страницата на Столична община.

Растящ брой коли, задъхваща се инфраструктура

По данни на в. „Капитал“ в София днес се падат между 550 и 600 коли на хиляда души, като за сравнение във Виена съотношението е 367 на хиляда. Ако броят на новорегистрираните коли продължава да расте, натискът върху задъхващата се инфраструктура на града ще се засилва успоредно със замърсяването на въздуха и недоволството на столичани, прогнозира икономическото издание.

Според експерти в София е необходима нова политика срещу колите, а най-безболезненото решение е по-широко разклонен, евтин, модерен и екологичен градски транспорт, който да стимулира хората да слязат от автомобилите си.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste