image

Три нови електробусни линии в София до края на февруари

Три нови електробусни линии в София до края на февруари

След две години около 20% от всички автобуси по столичните улици ще бъдат електрически, обеща кметът Йорданка Фандъкова

Автобусна линия № 123 в София се удължава с още 6 спирки и Столична община пуска по нея 3 нови електробуса от 17 януари. Това обяви във вторник пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Така линията, свързваща Симеоновския лифт (отправна точка към Витоша и ски-зоната около хижа Алеко) и кв. „Слатина“ вече ще стига до автостанция „Гео Милев“.

По новата линия значително ще се подобри интервалът на движение на автобусите, което ще улесни туристите, поясни новият зам.-кмет на Столична община с ресор „Транспорт и транспортни комуникации“ Кристиян Кръстев.

10 нови електробусни линии в програмата на кмета

Това е третата електробусна линия, която общината пуска. Първите две - по линии 9 и 306 – заработиха в края на 2018 г. Фандъкова обеща, че до края на февруари ще бъдат пуснати още две електролинии. Нови електробуси ще се движат и по линии 84 и 184, които свързват центъра на столицата с Летище София.

По думите на Фандъкова, която започна четвъртия си мандат като кмет на София, до края на 2021 г. около 20% от всички автобуси по софийските улици ще бъдат електрически. "В програмата ми за новия мандат ще заложим 10 нови електролинии. Това е едно добро постижение за нашия град, който се развива по отношение на електробусния транспорт наравно с много други европейски градове," подчерта  Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

Електробусите са с нулеви въглеродни емисии и са особено подходящи за София - най-замърсената с фини прахови частици европейска столица. Закупуването им е по-скъпо  в сравнение с газовите и дизеловите автобуси, но експлоатационните им разходи и разходите за гориво са няколко пъти по-ниски.

Варна засилва електромобилността си

Нови 60 електробуса ще обновят автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“ във Варна, обяви кметът на Морската столица на България Иван Портних, цитиран от kmeta.bg. Проектът на стойност 85,4 млн. лв. предвижда и закупуване на необходимите зарядни станции, за да може батериите на всички автобуси да се зареждат през нощта в депото. Обновяването на автобусния парк е сред 20-те ключови проекта, които общинската администрация във Варна ще изпълнява през тази година.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste