image

Ще възвърне ли София славата си на спа-столица?

Ще възвърне ли София славата си на спа-столица?

Общината се зае да реставрира минералните бани в кварталите Банкя, „Овча купел“ и „Горна баня“

Българската столица София е прочута с изобилието си от студени и горещи минерални извори, оценени високо още от траки и римляни заради лековитите качества на водата. Изворите и днес бликат, както в центъра на града, така и в крайните му квартали – Княжево, Горна Баня, Овча купел, Банкя. Но те си оставаха само източник на питейна вода за местните жители и бутилиращите компании, докато потенциалът им като балнео и спа центрове бе непростимо пропиляван след края на комунизма.  

Заради проблеми със собствеността и незаинтересованост на институциите, десетилетия наред уникални в архитектурно отношение сгради на минерални бани бяха оставени на разрухата. И дали поради бума на уикенд-туризма в София през последните години, събудил сравнения с Будапеща и Карлови вари, или по други причини, но Столична община като че ли осъзна, че от това безплатно природно богатство могат да се изкарват пари.        

"Около 7 млн. лева сме заложили в бюджета на София за възстановяване и реставрация на минералните бани. Освен довършването на банята в Банкя, сме предвидили и възстановяване на баните в кварталите Овча купел и Горна баня." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от общинския сайт, докато проверяваше ремонтните дейности на Минералната баня в Банкя.  

Банята, разположена в красив парк, е построена през 1910 г. Според кмета на Банкя Рангел Марков до края на годината реставрираният обект трябва да започне отново да посреща посетители, а начинът на управлението му ще се реши от Общинския съвет. Водата в Минералната баня в Банкя ще се използва и за отопление на сградата успоредно с електричеството.

Нов живот за исторически сгради

Преди три години държавата прехвърли безвъзмездно на Столична община собствеността върху сградите на минералните бани в Горна Баня и Овча купел, които са със статут на архитектурно строителни паметници. Както поясни Фандъкова, в момента по сградите текат процедури по избор на изпълнител и се очаква след завършването им тази година да започнат ремонтните дейности. Част от средствата са осигурени по европейски програми.

Завършен е и аквапаркът в парк „Възраждане“, чиито съоръжения също ще използват минерална вода. Проучва се минералното находище в район „Надежда“ до 55-то училище, където ще бъде развит зелен проект, добави Фандъкова.

Кметът на София не спомена нищо за банята в Княжево, която е като декор на военен филм. Тя обаче е собственост на Министерство на здравеопазването.

Музей в банята

Впечатляващо реставрирана отвън, Централната минерална баня, една от емблемите на София, е подозрително суха отвътре. В нея сега се намира Регионалният исторически музей (решение, взето през 1998 г.), а част от помещенията са неизползваеми. Вода блика само от чешмичките отвън. Предназначението на знаковата сграда, която е ключово разположена в района на Софийското Ларго, е обект на периодично разгаряща се полемика между общинари, експерти и неправителствени организации. Позицията на общината е, че дебитът на извора е слаб за захранване на пълноценна баня – факт, който мнозина експерти оспорват.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste