image

Млада фехтовачка e лице на „София – европейска столица на спорта“ 2020

Млада фехтовачка e лице на „София – европейска столица на спорта“ 2020

Столична община ще възстановява лифтовете на Витоша

Йоана Илиева, европейска шампионка по фехтовка при 20-годишните, е определена за лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2020 г. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова на събитие в сряда, връчвайки специален приз на талантливата българка.

На 17 годишна възраст Илиева спечели бронзов медал от световното първенство, с което стана носител на първия женски медал в историята на българската фехтовка.

"С успехите си тя е вдъхновяващ пример за много млади хора, които се занимават със спорт", заяви Фандъкова, цитирана от общинския уебсайт. 

„Инициативата „София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в спортни събития, така и в спортната инфраструктура. Тя ни дава възможност също така да подпомагаме спортните клубове. Тази година увеличихме за втори път средствата по програмата за подпомагане на спортните клубове и тя вече е в размер на 900 000 лв.,“ каза Фандъкова.

Тя добави, че тази година в календара на инициативата има  над 110 събития, много от които са на територията на Природен парк Витоша. В тази връзка кметът съобщи, че Столична Община предстои да подпише с управата на парка споразумение за възстановяване на заслоните на „Комините“ и „Боянски водопад“, на санитарни възли на Златни мостове, на 11 чешми, както и за рехабилитация на туристическите пътеки.

Столична община срещу „Витоша ски“

По думите на Фандъкова голямата цел на Общината е възстановяване на лифтовете на Витоша. „В момента по моя заповед се извършва правен анализ на всички законови възможности за възстановяване на спрените лифтове. Първата ни цел е възстановяване на Княжевския лифт. С много усилия успяхме да накараме собствениците на лифтовите съоръжения да внесат специализиран план за възстановяването му и той в момента се разглежда от експертите,“ поясни Фандъкова.

Възстановяването на остарелите лифтови съоръжения на Витоша, които до 2007 г. бяха собственост на общинското предприятие „Въжени линии“, е предмет на дългогодишна „война на изтощение“ между новия им собственик „Витоша ски“ и еко организациите. „Витоша ски“ се опитва да прокара свой план за нова ски-зона на Витоша, който да позволи изграждане на лифтове и влекове по нови трасета, както и на хотели и друга инфраструктура, включително в защитени зони в планината. Природозащитниците припомнят, че и досегашният План за управление на природен парк „Витоша“ разрешава подмяна на лифтовете в съществуващите просеки, без да се уврежда природата.

Newsletter

Zurück

Wachsende Stadt

Alle

Smart City

Alle

Grüne Stadt

Alle

Soziale Stadt

Alle

Neue Europäische Bauhaus

Alle

Interviews

Alle

Neueste