image
1

Maria Lazarova , Source: Maria Lazarova

Мария Лазарова, организатор на най-мащабната доброволческа кампания у нас "Да изчистим България заедно": И тази година всички 265 общини и 28 областни администрации ще се включат в инициативата

Мария Лазарова, организатор на най-мащабната доброволческа кампания у нас "Да изчистим България заедно": И тази година всички 265 общини и 28 областни администрации ще се включат в инициативата

“Всеки 10 тона почистени отпадъци с доброволчески труд спестяват 22 млн. евро и 3 години работа на институциите.“

Мария Лазарова е мениджър "Социални проекти" в bTV и основен двигател на най-мащабната доброволческа акция  "Да изчистим България заедно" от старта на инициативата през 2011 г. до днес. Тази година кампанията, организирана от bTV Media Group, ще се проведе на 15 септември. За първи път, на същата дата ще се проведат кампаниите на 150 държави по целия свят.

Множество изпълнители, спортисти и артисти са сред посланиците на тазгодишната инициатива „Да изчистим България заедно“. Колко мащабна кампания подготвяте?

Подготвяме се за най-мащабното издание на инициативата, защото за първи път в един ден ще обединим сили с доброволци от целия свят. Очакваме силна подкрепа не само от много известни личности, но и стотици фирми, училища, детски градини, студентски и младежки организации. Кампанията на bTV обединява всички сектори на обществения живот и хора от различни социални групи. В отбора на доброволците и в подкрепа на Световния ден на почистване ще се включат и важни държавни лица и структури, в това число президентската администрация, депутати от еко комисията на Парламента, много министерства и ведомства. За да осигурим добра подготовка в цялата страна, за първи път създаваме постоянно информационно покритие за доброволците във всички региони, чрез специално обучени младежки лидери, които ще се включат в националната стажантска програма, която разкрихме. Те ще бъдат обучени от опитни професионалисти от bTV и партньорската мрежа на доброволческата кампания. Ще избираме хора от местната общност, за да ги подготвим да работят в полза на родните си места - градовете и селата, в които живеят, учат и ще отглеждат своите деца. Двадесет български студенти ще имат ключова роля в организирането на „Да изчистим България заедно“ на 15 септември. Те ще работят много активно с местните институции и бизнеса. Проектът е съвместен с Министерството на младежта и спорта и Националното представителство на студентските съвети. Разчитаме и на добро  сътрудничество с представителите на всички регионални публични институции. Ключов партньор и тази година на кампанията е Министерството на околната среда и водите. Всички негови структури ще подкрепят общините за осигуряване на добра логистика в деня на голямото чистене.

Колко и кои общини ще се включат?

Целта ни е да подготвим организирани акции във всяка точка на страната и очакваме да се включат всички общини. Традиционно кметовете в България са сред най-ангажираните ни партньори, защото чрез тях се осъществява цялата логистика за извозване на събраните отпадъци от доброволческите групи, както и изборът на местата, които се нуждаят от почистване.

Често си задавам въпроса – какво е да си кмет в деня на голямото чистене. Кметът е институция в България, в която са съсредоточени много отговорности, в това число и битката със замърсяването с битови отпадъци. Общинските бюджети за поддръжка на чистотата в обществените зони никога не са достатъчни, няма нужните средства за почистване на големи градски паркове и туристически зони, сметища в крайградските райони. В този смисъл, като кмет бих се възползвала от доброволческия ентусиазъм и възможности да се погрижим за замърсените зони. По данни на световната организация Let’s do it, всеки 10 тона почистени отпадъци с доброволчески труд спестяват 22 млн. евро и 3 години работа на институциите. С общи усилия и с помощта на близо 1,7 млн. доброволци през последните 7 години събрахме повече от 82 хил. тона отпадъци. Убедена съм, че тези факти потвърждават смисъла на усилията ни и аргументират общия принос.

И тази година в деня на голямото почистване общините ще бъдат освободени от държаните такси при депониране на отпадъците на специализираните депа и инсталации, разчитаме за тази подкрепа на Министерството на околната среда и водите и Регионалните инспекции по околната среда и води. Те ще осигурят и ваучери за гориво за транспортиране на отпадъците, както и допълнително количество чували и ръкавици. За първи път те ще се предават директно от регионалните служби на министерството в съответните райони. В кампанията се включват всички 265 общини и 28 областни администрации.

Какви са впечатленията ви – от кои градове има най-много доброволци?

Обикновено най-голяма активност има в големите градове, но не правят изключение и малките населени места, които са доста активни. Например община Тутракан, която постави световен рекорд в едно от предходните издания на кампанията, като включи 57% от населението си в почистването. Рекордьорите по активност в последното издание на кампанията са общините от областите Сливен, Перник и Кърджали, а най-голям брой доброволци се включиха в областите Плевен, Враца и Благоевград. Най-много места са почистени в Търговище, Софийска област, Разград, Русе, Пазарджик и област Смолян. Най-мащабното почистване през миналата година организираха кметовете на Община Ботевград и Община Горна Малина и получиха специален приз „Чиста игра“ за акцията по 16 километровото трасе от язовир Бебреш до Арабаконак.

Миналата година за първи път чистихме през есента. Стабилните климатични условия дават възможност да се организират акции в по-високи терени и горски територии. В края на ваканционния период се увеличават възможностите да се погрижим за туристически обекти в планината, на морския бряг около реки и язовири, както планински хижи и еко пътеки.

Какви хора се включват в кампанията – като възраст, професия, интереси?

За кампания като „Да изчистим България заедно“ няма възраст, нито професия, всички сме доброволци, обединени с една обща цел - да докажем за пореден път, че сме отбор. Това е пример, който трябва да се дава на децата от малки. За щастие през годините наблюдаваме прогрес. И тук смея да отбележа, че миналата година в инициативата са се включили над 1000 училища от цялата страна, което е показателно, че много деца и младежи са проявили будна съвест и отговорно отношение към себе си и природата.

За поредна година ще разчитаме на нашите кметове и общини, които ни подкрепят безусловно в кампанията „Да изчистим България заедно“.

Кои са най-мръсните точки в България и кои най-чисти? Увеличава ли се или намалява боклукът от хората сред природата?

Замърсяването с битови отпадъци е световен проблем, който все още няма категорично решение. България далеч не е сред най-мръсните страни. В някои от страните замърсяването с битови отпадъци е животозастрашаващо. Целта на инициативата в световен мащаб е да повиши чувствителността и отговорността на населението към проблема.

Ние, в България, смело можем да кажем, че от началото на инициативата през 2012, имаме напредък, защото количествата събрани отпадъци в деня на голямото чистене бележи трайна тенденция за намаляване. Можем да направим сравнение между първата и последна национална акция, което подчертава твърдението за положителна тенденция - събраните отпадъци са почти 10 пъти по-малко.

Хората са много критично настроени вече към проблема и тяхното възмущение и недоволство към всеки отпадък в гората, на плажа, или в парка, е показател за промяна в нагласата на хората.

Колко доброволци очаквате да се включат тази година?

През изминалата година се включиха над 305 000 души, които излязоха със свои приятели, колеги, съученици, за „Да изчистим България заедно“. През 2018 се надяваме да има още повече отговорни хора. Тази година ще станем част от най-голямата гражданска инициатива в света – Световен ден за почистването. В чистенето ще се включат милиони доброволци и по света.

Тази година принадлежността ни към Световния ден за почистването ни ангажира и сплотява отбора още повече. Колегите от Let’s do it world поставиха за цел 5% от света да се включи в доброволческата акция. Българският отбор е сред най-добрите в света. Миналата година се нареди на второ място след Украйна с нашите 305 000 доброволци. Надяваме се тази година да оглавим класацията с поне 400 000 и да бъдем първи.

Какви са практиките по света с подобни доброволчески кампании?

Кампанията се провежда в 150 държави тази година. Някои от тях имат по-дългогодишен опит в провеждането на подобни акции. Ние сме един от най-добрите примери в света. Българските доброволци са облагодетелствани, защото България е единствената държава в света, в която медия инициира кампанията и се мобилизират много институции и бизнес ресурси. Добрият пример е от Естония и Словения, където доброволческата кампанията за почистване е държавен и обществен приоритет.

Източник: Kmeta.bg 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest