image
1

Bansko, Source: Monika Dimitrova

Община Банско забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Община Банско забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

На Международния ден без найлонови торбички

Община Банско и бизнесът в курортния град постигнаха споразумение, чиято цел е до 2021 година да бъдат напълно премахнати пластмасовите изделия за еднократна употреба. Другата цел на общината е опаковките – хартиени, пластмасови и стъклени, да бъдат събирани изцяло разделно. Споразумението между общината и бизнеса в града бе подписано днес, 3 юли 2019, на датата която отбелязва Международния ден без найлонови торбички. Събитието включва редица инициативи, част от кампанията „неРАЗДЕЛНО Банско“, популяризираща разделното събиране, рециклиране и компостиране на отпадъци.

Източник: Община Банско

„Целта ни е да намалим драстично потреблението на найлонови торбички на територията на общината. Като курорт, който ежегодно посреща стотици хиляди български и чуждестранни гости, е наш дълг да покажем, че добрите примери могат да се превърнат в устойчиви практики. Затова и в рамките на инициативата на 3 юли сме се стремили да включим всички – деца, родители, собственици на магазини, хотели и ресторанти. Смятам, че промяната минава през участието на всеки гражданин”, казва Георги Икономов, кмет на община Банско.

В отбелязването на Международния ден без найлонови торбички ще се включат и магазините за хранителни стоки в града. Днес те ограничат продажбата на полиетиленовите торбички, като ги заменят с хартиени, предоставени от кметството.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest