image

bar

Какви нови мерки срещу коронавируса влизат в сила от утре в България?

Какви нови мерки срещу коронавируса влизат в сила от утре в България?

Затварят барове и дискотеки, а гимназисти и студенти минават на онлайн обучение

Днес в полунощ влизат в сила нови мерки срещу коронавируса в България. За две седмици се прекратяват присъствените часове в гимназиалните класове и в университетите. Гимназисти и студенти минават изцяло на онлайн обучение. Спират и извънкласните дейности, както и занималните, езиковите школи и образователните центрове, информира здравният министър Костадин Ангелов.  

Нови рестрикции за срок от две седмици

Ограничава се броят на хората до 30 души за семинарите, изложенията и други мероприятия. В театрите, кината и концертите публиката се намалява на 30%.

Спортните събития на закрито и открито ще се провеждат без публика. Изключение се допуска единствено за предстоящия международен турнир по тенис Sofia Open, като публиката ще седи през две седалки. 

Барове, дискотеки и нощни заведения в цялата страна ще бъдат затворени за 14 дни. В ресторантите на една маса може да има максимум до 6 души, а разстоянието между столовете на отделните маси трябва да е метър и половина.   

Въвеждането на новите мерки се дължи на рекордния брой новозаразени през последните дни в страната. Здравният министър в статус във Facebook предупреждава, че ни очакват тежки зимни месеци и рискът здравната система да не издържи е напълно реален. 

Той подчертава също, че вниманието и усилията на властите сега са насочени към лечебните заведения и се работи по тяхното преструктуриране. От началото на седмицата бе издадена и заповед за спиране на плановия прием и операциите на територията на цялата страна.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest