image
1

The buildings of the Council of Ministers, the National Parliament and the Presidency

България официално влиза в трети локдаун

България официално влиза в трети локдаун

Първоначално за 10 дни, считано от понеделник 22. Март

България официално се готви за трето затваряне от понеделник, след като здравният Министър проф. Костадин Ангелов обяви нова порция ограничителни мерки на редовен седмичен брифинг в четвъртък.

Новото затваряне е необходимо поради увеличаващия се брой положителни случаи на коронавирус и на хоспитализации през последните 2 седмици. По данни на Министерството, с 483 положителни проби на 100 хил. души население, България се нарежда на 9-то място  в Европейския съюз и на 3-то на Балканския полуостров.

Така новите мерки ще влязат в сила в понеделник 22-ри март, за първоначален период от десет дни.

10 дни пълно затваряне – новите правила в България от 22. март

Считано от понеделник, 22.03.2021 до 31.03.2021, в България се забраняват физическите посещения в заведения за хранене и развлечения, като единствено се допускат доставки по домовете или взимане от място за вкъщи. Ограничението важи и за ресторантите на хотелите – местата за настаняване ще останат отворени, но са задължени да организират доставката на храна по стаите на гостите си, а не в общи помещения.

Очаквано, спират дейност и казина, както и големи търговски обекти с площ над 300 квадратни метра, както и тези тип „мол“. Прави се изключение за магазините, предлагащи хранителни стоки, аптеки, оптики, дрогерии, банки, застрахователи, химическо чистене, както и офиси на мобилни оператори.

Културните и спортни мероприятия, включително кина, концерти, театрални постановки се прекратяват; затварят басейните, фитнес центровете и залите за танци. Всички обществени мероприятия в присъствена форма се преустановяват, включително и тези на открито, като тържества и събори. Забраната важи и за сватби и кръщенета, както и частни събирания с над 15 души. Групови екскурзии не са позволени.

Накрая, учебните занимания също се прекратяват и отново се преминава в електронна среда на обучение.

Министърът поясни още, че официалната заповед, регулираща третото затваряне, ще бъде публикувана по-късно днес.

България, освен за трета вълна на коронавируса, се готви и за провеждането на парламентарни избори на 4-ти април. Здравните власти са категорични обаче, че са взети всички мерки за тяхното безопасно провеждане

TheMayor.EU stands against fake news and disinformation. If you encounter such texts and materials online, contact us at info@themayor.eu

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest