image

Todorov's stair-climbing wheelchair, Source: Dobromir Videv/BNR

Българско изобретение помага на хора с увреждания да изкачват стълби

Българско изобретение помага на хора с увреждания да изкачват стълби

Освен инвалидната количка, ученикът Теодор Тодоров е разработил и средство за екологично придвижване в София

Той е ученик в горен клас на гимназията. И автор на изобретение, което е не по-малко ефективно, но в пъти по-евтино от западните си аналози - количка за изкачване на стълби. Заради нея Теодор Тодоров получи награда от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ).  

„От малък искам да направя нещо, което катери стълби. Това беше идеята – да бъде направена инвалидна количка, помагаща на хората“, разказа Теодор пред БНР.

Теодор, който учи последна година в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София, реализирал идеята си като дипломен проект. Сглобил количката „с подръчни материали и доста знания“ за около три месеца, включително механиката и електрониката.

Ефикасно и евтино

Младият изобретател все още не е патентовал количката. Целта му е да направи втори прототип, за да снижи цената. По-нататък има идея да развие бизнес начинанието си като стартъп, за да предоставя устройствата на хора с увреждания.

Въпреки тези амбиции Теодор не вижда проекта си като източник на основна печалба. „Един такъв продукт е между 9 и 14 хиляди евро, което за човек в нужда е просто немислимо. Моят продукт в момента е на стойност от 1500 лева, което е около 800 долара. Това е драстична разлика“, отбелязва Тодоров.

Инвалидната количка на Теодор засега е изпробвана от негов съученик, който с нея успял да изкачи стълбите на училището. Предстои най-важният тест – от човек с двигателни проблеми, но Теодор не се съмнява в благополучния резултат.

Екологично придвижване в града

Теодор Тодоров планира да продължи работата по проекта и след като запише „Механика“ в Техническия университет в София. Ще развива и други проекти, например изобретеното от него средство за екологично придвижване в София, което развива 60 км в час и има 40 км пробег.

Теодор е убеден, че обучението и четенето на теория не може да се сравнява с практиката във фирмите. Затова училището му е свързано с много компании и осигурява пряк контакт на възпитаниците си с бизнеса.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

Latest