image
1

Gabriella Vergilov, Source: Gabriella Vergilov / Facebook

Българки създадоха заразителна песен за коронавируса

Българки създадоха заразителна песен за коронавируса

Gabriella Vergilov и Розалина Буркова я написват без колебание на родния си език, въпреки че живеят в Брюксел и Барселона

Песен-инструкция как да се предпазим от заразяване с коронавируса събра от 15 март насам над 20 хиляди гледания в платформата за споделяне на видеосъдържание YouTube. И само това, че е изпята на един от най-слаборазпространите езици – българския – възпира превръщането й в суперхит. 

Това обаче не притеснява двете българки, сътворили заразителния клип - Gabriella Vergilov, композиторка на електронна музика и DJ, която работи в Белгия и Розалина Буркова, художничка, пребиваваща в Барселона. Младите жени твърдят, че изобщо не са се колебали в избора на езика на песента, въпреки че семействата им също живеят извън родината. 

Идеята им е била Repeat after me - 19 (Повтаряй след мен - 19) да бъде послание именно към българските тийнейджъри, младежи и възрастни хора, принудени да спазват ограничителните мерки в условията на пандемията, предизвикана от Covid-19.

"Мислехме както за  тийнейджърите и младите хора, така и за техните баби и дядовци когато правехме песничката," разказва за БНР Габриела Вергилов.  "А ако тя стане нещо като химн на коронавируса или като "Хей ръчички хей ги две" в ерата на електронната музика и трип хопа- няма лошо… " 

Едноминутната танцувална песничка е анимирана със стилизирани човешки фигури от всички възрасти, които илюстрират съветите за спазване на хигиена и отговорно поведение. Това позволява и на млади, и на стари да се идентифицират с проблема. 

Габриела Вергилов признава, че не й е приятно за отменените й участия като DJ, включително в България, но съзнава,  че трябва да спазва карантината. "Ясно е, че коронавирусът ще засегне сериозно артистите навсякъде по света, но ние сме отговорни хора," подчертава тя. 

Банско под карантина, ски-курортите затворени 

Всички ски-курорти в България закриха преждевременно сезона, а град Банско бе поставен под пълна карантина, след като 9-годишно момче от група английски туристи даде положителна проба за коронавирус.

Общият брой на заразените в страната вече е 94. Починали са трима – всички те възрастни хора с придружаващи заболявания.

Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус. София продължава да бъде главно огнище на заразата, но случаи има и в Монтана, Плевен, Габрово, Варна, Ловеч, Благоевград, Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.  

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest