image
2

Research and Innovation Days 2021 Exhibition

RnI Days 2021: Тази седмица бъдещето най-накрая е тук

RnI Days 2021: Тази седмица бъдещето най-накрая е тук

Вижте нашите предложения за това, което не трябва да пропускате

Малкият технологичен ентусиаст, който живее във всеки от нас, е развълнуван. Причината е ясна - след по-малко от два дни, Европа ще покаже изобретателския си капацитет и талант на мега събитието „Европейски дни на научните изследвания и иновациите 2021“ на 23. и 24. юни.

При такова изобилие от панели, дебати, презентации и семинари, вероятно се чудите откъде да започнете и как да организирате програмата си. Затова решихме да помогнем и да предложим своя подбрана селекция.

Научните идеи придобиват форма и цвят със специална изложба

На първо място, ако все още не сте се регистрирали за събитието, направете го тук. Това ще ви даде достъп не само до основната програма, но и до специалното Изложение за европейски изследвания и иновации. Според организаторите, то ще бъде витрина за повече от 100 финансирани от ЕС проекти, които ще оформят бъдещия свят.

Тръпнете от очакване да разберете как ще изглежда нашето бъдеще, но сте нетърпеливи да изчакате до 23. юни? В този случай, нетърпението ви ще се възнагради с предварителното представяне на 6 от тези проекти. Те вече са достъпни на подкаст уебсайта „Behind the scenes“, където на всеки проект е посветен отделен ексклузивен епизод, а водещ е журналистката Дженифър Бейкър.

Слушайте подкаста, за да разберете как иновациите и технологиите завладяват стари и нови сфери по неочаквани начини.

Европейският съюз разширява идеята си за партньорство

Първият ден от събитието RnI 2021 ще започне силно. В 13:15 българско време можете да проследите началото на 11-те съвместни европейски партньорства между Европейската комисия и ключови представители на частния сектор от различни индустрии.

Ще бъде подписан един от няколко меморандума за разбирателство, чиито последици ще бъдат обединяването на публични и частни финансови ресурси (в размер на 22 милиарда евро), ноу-хау и усилия за повишаване на европейската конкурентоспособност, технологичен суверенитет и икономически растеж.

На подписването ще присъства Мария Габриел, Комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, инициатор и главен организатор на Европейските дни на научните изслевания и иновациите. Миналата седмица, когато бяха обявени тези стратегически партньорства, тя коментира пробива така: „С "Хоризонт Европа“ се ангажираме с излизането от климатичната криза, с осигуряването на устойчиви решения на основните екологични предизвикателства и с ускоряването на устойчивото възстановяване. Това ще бъде от полза за всички европейци”.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон също коментира пробива така: „С новите партньорства Европа излиза в челните редици на глобалното технологично развитие, изгражда ключови индустриални възможности и ускорява своя зелен и цифров преход. Това ще помогне на Европа да поеме по пътя към климатична неутралност и кръгова икономика до 2050 г. Партньорствата ще поставят акцент и върху развитието на цифровите технологии, необходими за подкрепа на европейското индустриално лидерство."

Какво си струва да бъде проследено, от местна и регионална гледна точка?

От само себе си се разбира, че ние от TheMayor.EU сме особено заинтересовани да разберем какво влияние ще окажат научните изследвания и иновациите върху европейските градове и региони и ролята, която те ще играят за Европейското бъдеще. Имайки това предвид, съставихме селекция от онлайн сесиите, представящи точно тази перспектива.

На първия ден, съветваме да се включите в пленарната сесия „Градове и граждани, изпълняващи мисията на ЕС“ (11:15 българско време), за да разберете как Европейският съюз планира да включи градовете и техните граждани в постигането на амбициозните цели на Съюза. Европейската комисия ще бъде представена от Мария Габриел, комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Останалите лектори ще предложат местни ракурси от различни краища на континента.

Вторият ден ще даде още по-добра възможност за навлизане в по-фините детайли между местните амбиции и иновативните предложения и решения. В 12:00 българско време може дори да се наложи да превключвате между две сесии, тъй като по Канал 4 дебатът ще се съсредоточи върху „Региони и местни власти в челните редици на процеса на възстановяване“, а дебатът по Канал 5 ще третира движението за Нов европейски Баухаус и неговата роля за възстановяването на Съюза след пандемията от коронавирус. И двете не биха и могли да дойдат в по-подходящ момент, така че ще ги проследим с особено внимание.

И накрая, иновациите и трансформацията в Европа не биха били пълни, ако не включваха и селските райони. Тук сесията „Богати на биоразнообразие земеделски системи: нека да ги направим реалност!“ в 15:30 българско време по Канал 2 ще постави вниманието върху този централен въпрос.

Следвайте ни, за да сте в течение с това, което се случва по време на „Европейските дни на научните изследвания и иновациите 2021“.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest