image
1

The Railway station of Burgas, Bulgaria

Култови филмови цитати ще красят бургаските пейки

Култови филмови цитати ще красят бургаските пейки

Може да предложите кои да са те

В очакване на предстоящия труден туристически сезон, Бургас се подготвя отрано, за да привлече интереса на родните и чужди посетители. Най-новата инициатива на крайморския град този път поставя акцент върху престижа му като дестинация за кинопродукции.

В следващите дни Бургас ще подбере култови цитати от български филми, които ще могат да се четат по пейките в града, създавайки весело настроение на минувачите и шум в социалните мрежи.

"Ауу, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?"

През последните две години Бургас се е превърнал в един от най-търсените градове за филмови продукции, припомнят от Общината. Градът е домакин на фестивали като "София филм фест на брега", Международен филмов фестивал Бургас, CineLibri, Международен фестивал за документално историческо кино.

Тук са заснети и продукции като "Петя на моята Петя" - по мотиви от живота на младата поетеса Петя Дубарова, "Голата истина за група ЖИГУЛИ", "Животински бесове", "ф1.618" на Теодор Ушев и други. От града споделят с надежда всички те да бъдат реализирани в най-скоро време на големия и малкия екран.

От своя страна, за да реализира един по-успешен туристически сезон, „филмовият град“ ще заложи на класически, запомнящи се реплики от българското кино и телевизия, които са оставили траен спомен в съзнанието на публиката. С тях ще бъдат украсени пейките в града – действие, което ще струва малко на общинския бюджет, но с очакване за висока добавена културна стойност и с надежда да предизвика интерес към града в социалните мрежи.

Пейките са избрани за акцията като градска мебел, разположена на комуникативни места, която привлича хора за почивка, приятни моменти с приятели или романтични срещи. От екипа на инициативата вече имат идеи за първите „крилати мисли“, които да бъдат включени. Сред тях са:

  • "Риба, ама цаца! - Цаца, ама риба!" от филма "Кит";
  • "Ауу, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" - Стефан Данаилов в "Дами канят";
  • "Майки и бащи, родители, защо на бъдещето ваше удряте шамари?" - песента на Женя от "Васко да Гама от село Рупча";
  • "Нема стрАшно като има брАшно!" - Павел Попандов в "Оркестър без име";
  • "Парите са тор, от която изникват красиви цветя" - Тодор Колев в "Опасен чар";
  • "Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път!" от "Куче в чекмедже".

Към онлайн потребителите е отворена покана да дадат предложения за други реплики на Фейсбук страницата на туристическата платформа на Бургас Go to Burgas.

TheMayor.EU stands against fake news and disinformation. If you encounter such texts and materials online, contact us at info@themayor.eu

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest