image
1

Pleven, Source: Pleven Municipality

Безплатен WiFi на всички публични места в Плевен

Безплатен WiFi на всички публични места в Плевен

Благодарение на Европейската инициатива WiFi4EU

В началото на месец април, ръководството на община Плевен подписа договор за доставка на оборудване и изграждане на безжична интернет мрежа на територията на града. Новината е факт, благодарение на инициативата на Европейския съюз WiFi4EU. Община Плевен кандидатства в инициативата за безплатен безжичен интернет на публични места и спечели ваучер на стойност 15 000 евро.   

Устройствата за безжичен интернет ще бъдат разположени в десет точки в град Плевен, всички те ще бъдат на открити обществени пространства, каквито са и изискванията на програмата. Безплатен високоскоростен интернет ще има в зоната на Градската градина, около Водната каскада, на площад „Стефан Стамболов“, в Къщата музей „Цар Освободител Александър II“, автогарата и търговския център в града.

    

Оборудването и самата мрежа ще бъдат поддържани от фирмата изпълнител за срок на гаранционната поддръжка от 36 месеца. Предстои регистрация на договора за изпълнение в сайта на инициативата, след което ще стартира и изграждането на мрежата. Плановете на Община Плевен са безплатния високоскоростен безжичен интернет да бъде достъпен за гражданите и гостите на Плевен преди празника на града – 15 май.  

Основната цел на Европейската инициатива WiFi4EU е не само да свързва хората, но и да подпомага културния и историческия обмен на информация. По този начин всички регистрирани общини в платформата ще станат част от една общност и ще бъдат свързани с останалите участници в мащабния проект. Още по-голямата и дългосрочна цел на ЕС е чрез подобряването на интернет връзката да се стимулират услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране и видео обажданията.

Източник: Община Плевен 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest