image

Education from A to #, Source: Krasimir Svrakov / Kmeta.bg

Габриел: Технологиите не променят нищо, ако не са в ръцете на подготвени кадри

Габриел: Технологиите не променят нищо, ако не са в ръцете на подготвени кадри

Вижте акцентите от конференцията „Образование от А до #", с участието на Комисар Мария Габриел и кмета на София

В новия си програмен период Европейският съюз е предвидил повече средства за образование и младеж. Технологиите сами по себе си не променят нищо, но в ръцете на подготвени учители могат да преобразят учебния процес. Това каза еврокомисарят по иновации, образование и младеж Мария Габриел, цитирана от портала Economic.bg по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, която се провежда днес в София.

ЕК в подкрепа на иновативното преподаване

Финансов ресурс за образование и иновации, включително за дигитални умения, е предвиден дори в спасителния пакет за коронакризата, който ЕК представи през май, беше припомнено по време на конференцията. Средства ще са налични и по програмите „Хоризонт Европа“ и тази за дигитализация.

Сега предизвикателството е как да се насочат финансовите ресурси там, където има истинска нужда и ще донесат ефект. Един от акцентите ще са учителите, подчерта еврокомисарят, която се включи дистанционно от Брюксел. Габриел коментира, че се мисли за европейска академия за учители в рамките на „Еразъм +“, като целта е да работи по-усилено в посока на иновативното преподаване.

Успешна обмяна на опит между европейските общности

Обръщайки внимание, че кризата с корона вируса е тласнала образователните институции в цяла Европа към дигитализация, Мария Габриел, подчерта нуждата от ускоряване на процеса и повишаване на цифровите умения, осигуряване на равен достъп до образование и адаптиране на съдържанието. Според нея общностите са се справили добре с обмена на опит и това е едно от нещата, които ЕК ще продължи да подкрепя.

Въпросът, според Габриел, е как да направим така, че слабите страни да се превърнат в наши възможности. Тя отбеляза, че във фокуса на ЕС остават учениците, а на учителите ще се обръща още по-голямо внимание.

Под егидата на Габриел в момента е задействан Планът за действие в областта на цифровото образование на ЕС, който Комисията ще представи през септември, след провеждане на обществени консултации. Комисар Габриел също обяви намерението си да стартира кампания „Творци в училище“, насочена към младите хора.

Опитът на София

На конференцията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която също постави акцента върху младите хора. Според нея възможности и цели, които от години са били поставяни пред образованието, са започнали бързо да се реализират, благодарение на дигиталните технологии. За нея е ясна посоката на развитие на средното образование.

Фандъкова също посочи, че 50% от детските градини в София са успели да реализират онлайн занимания за децата, а 20% от мрежата на иновативните училища в страна се намират в София.

Боян Томов, медиен експерт и основател на TheMayor.EU – европейският портал за градове и граждани, който откри конференцията, напомни, че именно  пред градоначалниците стои предизвикателството да се справят наесен отново с динамична и непредвидима ситуация с образованието. Той подчерта необходимостта и бизнесът да се включи в подкрепа на дигиталното образование.

Конференцията „Образование от А до #“ е организирана от Economic.bg, Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg. Тя се провежда на открито в София Тех парк при ограничен достъп, поради епидемичната обстановка.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

Latest