image
2

Gabrovo - contemporary art centre Christo and Jeanne-Claude, Source: Martina Deneva

Габрово подготвя център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“

Габрово подготвя център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“

Вече е ясно и къде ще бъде той

Община Габрово е получила подкрепата на Общинския съвет да придобие от Министерство на образованието и науката сграда за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” – това обявиха от местната власт в понеделник.

Според Общината, характерната архитектура на бившия текстилен техникум, както и близостта му до Дома на хумора и сатирата, го правят идеален за представяне на съвременно изкуство като част от обхватен културен комплекс.

В търсене на постоянен дом за творбите на Кристо и Жан-Клод в Габрово

Идеята за постоянна изложба на световноизвестната двойка артисти Кристо и Жан Клод в Габрово за първи път е предложена през 1992-ра година на страниците на вестник „100 вести“. През 2008-ма местният парламент подкрепя създаването на Център за съвременно изкуство на името на художника.

През 2013-та година самият Кристо дарява на родния си град 50 постера, при условие Центърът за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” да стане факт до 10 години. В следващите години се реализират няколко местни изложби, които привличат сериозен интерес. Остава, обаче, отворен въпросът за постоянния дом на творбите.

В крайна сметка се стига до идеята за преустройство на бившето учебно заведение, като се ползват теренът и прилежащите на Техникума по текстил сгради. По данни на Общината, общата им разгъната застроена площ възлиза на около 10 700 квадратни метра.

Това пространство ще направи възможно да се обособят няколко изложбени зали, фондохранилища, зала за събития, ателиета, работилници за деца, споделено работно пространство и кафене.

Кристо – от Габрово до Ню Йорк

Христо Владимиров Явашев, по-известен като Кристо, е световноизвестен скулптор и художник. Той е роден през 1935-та година в Габрово, в тогава комунистическа България, която напуска в търсене на артистична и лична свобода още на 21-годишна възраст.

След година, прекарана като политически бежанец в Европа, той пристига в Париж през 1958-ма година, където се запознава с бъдещата си съпруга – французойката от Мароко Жан-Клод. В последствие имат син – Кирил, а Ню Йорк се превръща в последния им дом, в който Жан-Клод почива през 2009-та, а Кристо – през 2020-та година.

Съвместните им проекти, сред които „Желязната завеса“ (1961-62), опакованата сграда на Райхстага (1995), „Плаващите кейове“ (2016) и десетки други, им носят световна слава. Тази есен се очаква да се реализира и дългоочакваната изложба „Триумфалната арка, опакована“ в Париж.

Интересно е да се отбележи, че артистите финансират сами проектите си и ги предоставят със свободен достъп на публиката.

TheMayor.EU stands against fake news and disinformation. If you encounter such texts and materials online, contact us at info@themayor.eu

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest