image
1

Etar

Габрово, като град на знанията и народното изкуство на ЮНЕСКО, се мобилизира срещу Covid-19

Габрово, като град на знанията и народното изкуство на ЮНЕСКО, се мобилизира срещу Covid-19

Общината активизира своите музеи, и предостави дигитален достъп до различни колекции на изкуства, архиви и оригинални изложби

Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО (Creative Cities Network) публикува на сайта си информация относно инициативите на членовете ѝ в условията на световна пандемия от коронавирус. От всички 246 градове членове, в бюлетина са включени 13, сред които и Габрово.

В материала, озаглавен "The Network of Creative Cities Response to Covid-19" са представени на кратко дейностите на различни институции за опазване и популяризиране на културното наследство. Габрово е представен в бюлетина с регионалния етнографски музей на открито „Етър“, Националния музей на образованието и Регионален исторически музей.

Безплатен онлайн достъп до изкуство, занаяти и архитектура

По време на извънредното положение, Габрово активизира своите музеи и по този начин осигури на жителите дигитален достъп до различни колекции на изкуства, архиви и оригинални изложби. С онлайн инициативите си местните институции допринесоха за по-доброто оценяване на културното наследство на града, в този труден за всички период.

Eтнографският музей на открито „Етър” е световноизвестен с популяризирането на занаятите на Габрово. Едно от най-чаканите му събития, всяка година е панаирът на занаятите, който насърчава майстори от цяла България и чужбина да показват своите произведения и да обменят традиционни занаятчийски практики.

За да предоставят достъп на хората до съхранената в музея култура по време на коронавирус периода, от „Етър“ излъчват виртуални посещения с изображения на 360-градусови снимки. В тях са представени стари съоръжения, задвижвани чрез хидроенергия, както и други архитектурни обекти.

Националният музей на образованието, намиращ се в центъра на Габрово, от своя страна осигури достъп до над 200 000 снимки. Сред тях могат да се видят документи и материали от неговите цифрови архиви, свързани с образователни произведения датиращи от Х век до такива в днешно време.

Регионалният исторически музей също предостави  виртуален достъп за всеки желаещ. Потребителите могат да разгледат многобройни изследователски материали и да получат ценна информация за минали събития и инициативи.

В това трудно време, община Габрово, чрез инициативите си потвърждава своята подкрепа за културните и творческите индустрии. Използвайки техния потенциал се стреми да подобри местната и регионалната конкурентоспособност и устойчивото развитие.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest