image
1

The Camino Krk pigrimage was held virtually, Source: The Camino Krk pigrimage was held virtually / City of Krk

Krk privlači virtualne turiste u doba pandemije

Krk privlači virtualne turiste u doba pandemije

U vrijeme kada je turizam stao, Camino Krk održan je virtualno

U listopadu prošle godine, na inicijativu turističke zajednice Grada Krka i Bratovština sv. Jakova, kroz projekt Camino Krk prvi put obilježene su krčke srednjovjekovne hodočasničke rute.

Oni su dio mreže puteva sv. Jakova koji vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara - Camino de Santiago. UNESCO je 1993. godine španjolski i francuski dio puta za Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine.

Drugi je Camino Krk bio planiran za kraj ovog travnja, ali pandemija koronavirusa zaustavila je turizam ne samo diljem Hrvatske nego diljem svijeta. Tako je došlo do inovativne solucije da se Camino Krk održa online.

Camino Krk prošle godineCamino Krk prošle godine. Source: Grad Krk

 

Kako izgleda virtualni Camino Krk?

Virtualni događaj održan je između 21. i 26. travnja. U šest dana bogatog multimedijalnog programa uživo, online Camino Krk privukao je skoro 25 000 pregleda turista putem Facebook profila i YouTube kanala.

Na taj način od 2 000 do 10 000 turista dnevno virtualno se šetalo otokom Krkom. Program se svakodnevno odvijao u dva večernja termina pri čemu je sudionicima bila omogućena atraktivna virtualna šetnja Camino Krk rutom. Riječ je o kružnoj ruti dugoj oko 107 kilometara.

Uz vodstvo, svaki je dan donio novo priču, koristeći interaktivni 3D prikaz ruta, slike, glazbu i video. Sudionici su mogli također pogledati video svjedočanstva hodočasnika.

Tako su virtualni turisti imali jedinstvenu priliku doživjeti atmosferu hodanja krčkom hodočasničkom rutom, upoznati zanimljivosti i legende pojedinih mjesta te vidjeti prirodni i kulturne znamenitosti. U svakodnevnom programu sudjelovali su virtualni hodočasnici iz cijelog svijeta - od Kanade, preko Velike Britanije, Irske, Austrije, Njemačke, Italije i Slovenija, pa sve do Hrvatske.

Želite se pridružiti? Nema problema!

Iako je program već održan uživo, svatko se može poslužiti jednom od pluseva ovog inovativnog virtualnog događaja. Sve snimke online šetnja i dalje su dostupne na spomenutom Facebook profilu na hrvatskom i na engleskom jeziku. Sadržaj se može pristupiti besplatno u bilo koja doba dana ili noći.

Sljedeći Camino Krk planiran je između 5. i 11. listopada ove godine, a organizatori poručuju da se nadaju da će se tada sve održati po planu uživo. Mnogo su online hodočasnici već najavili svoj budući dolazak na Krk kako bi sve ponuđeno virtualno šetnjom iskusili i uživo.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest