image
1

Mayor of Dubrovnik, Mato Frankovic and Croatian Telecom sign internet contract, Source: Mayor of Dubrovnik Frankovic and Croatian Telecom sign broadband internet contract. Photo by Dubrovnik.hr

Nova širokopojasna infrastruktura pružit će Dubrovniku ultra brzi internet

Nova širokopojasna infrastruktura pružit će Dubrovniku ultra brzi internet

Ugovor o projektu koji će omogućiti bržu internetsku vezu potpisali su dubrovački gradonačelnik Mato Franković i Hrvatski telekom

Širokopojasna infrastruktura sljedeće generacije omogućit će građanima Dubrovnika da surfaju znatno brže nakon kraja 2023. Područje oko Dubrovnika će također biti ukljućeno u projekt kako bi ultra-brzi internet stigao i do općina Konvale, Župa Dubrovačka i Dubrovačko Primorje. Računa se da će 11 000 kućanstava i 1 200 tvrtka i institucija imati pristup novoj infrastrukturi.

Digitalna transformacija Dubrovnika podupirana od Europske unije

Uz administrativnu potporu Dubrovačko-neretvanske županije uspješno su ispunjeni svi nužni preduvjeti za realizaciju i na taj naćin, nakon 4 godine priprema, sada je sve gotovo za početak projekta vrijednog 93 milijuna kuna. 57 milijuna kuna ukupne vrijednosti financirat će Hrvatski telekom. Kompanija će biti zadužena za izgradnju infrastrukture te za upravljanje mreže. Tvrtka je već realizirala slične projekte na dubrovačkom području. Među ostalim uslugama, Hrvatski telekom trenutno pruži širokopojasni Internet za oko 740 000 Hrvata.

Preostali iznos vrijednosti projekta, 36 milijuna kuna, osigurat će Europski fond za regionalni razvoj. Očekuje se da će ugovor s Fondom biti potpisan do kraja ljeta ove godine. Kad se to učini i sredstva su kompletno osigurana, započet će izgradnja infrastrukture nove generacije. Ultra-brza internetska veza bit će aktivna nakon prosinca 2023. godine.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, nakon potpisivanja ugovora za projekt, izjavio je da je grad osvojio sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u konkurenciji sa 71 drugim projektima. Franković smatra da je to važan korak prema digitalnoj transformaciji regije.

Početkom projekta lokalne vlasti pokazuju ambiciju da u bliskoj budućnosti cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji omoguće širokopojasni Internet. Administrativno planiranje proširenja infrastrukture na otok Korčula, a zatim u dolinu Neretve je već isplanirano i dogovoreno. Aplikacije za ova dva područja spremne su te vlasti su uvjerene da će privući interes investitora kako bi se projekt proširio.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest