image

Пенчо Милков, Source: Ruse Municipality

Пенчо Милков: Когато местната власт е настойчива и единна с гражданите, нещата се случват

Пенчо Милков: Когато местната власт е настойчива и единна с гражданите, нещата се случват

Кметът на Община Русе иска в града да се диша леко и да се живее по-добре

Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право.

От 2011 г. до 2017 г. е общински съветник в ОС Русе. През 2017 г. става  магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. На парламентарните избори същата година Пенчо Милков е избран за народен представител.

На 3 ноември 2019 г., Пенчо Милков е избран за кмет на Община Русе.

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав и петият по големина в страната. Снимка: Община Русе

Господин Милков, моля опишете с няколко изречения родния Ви град Русе.

Русе е уникално красив град и въобще не се боя да изливам емоциите си, когато говоря за него.

Градът ни съчетава онова бароково превъзходство, на което всички се възхищават, със свободата и силата на великата река. Винаги ми е давал самочувствието на европеец, което ние, русенци, получаваме като наследство поколения наред. Както и порив да действам, да надграждам. Просто Русе задължава. Така уча и децата си.

Ще споделя, че трудно се сбогувах с десетки приятели и познати, които напускаха родния ни град в търсене на по-добър живот. Не понасях да го виждам изоставен и икономически догонващ. И пожелах не просто да остана, но да участвам в неговата промяна.

Това си мислех и когато поех символичния му ключ преди няколко месеца. Тогава обещах, че Русе отново ще бъде северната столица на България – защото такъв е бил и това му отива.

Началото на Вашия мандат като кмет на Русе съвпадна с пандемията от коронавирус. За радост на Вашите съграждани, предприехте редица действия в тяхна подкрепа, като например освобождаване от плащане на наеми на общински имоти. Разкажете повече за мерките, които общината предприе за да облекчи живота на русенци през този период.

Първата и най-голяма грижа бяха хората, които загубиха работата си и се грижат за своите деца, както и  тези, които останаха сами в кризата. За младите семейства, които трудно се изхранваха, организирахме съвместна кампания с БЧК, която да им осигури хранителни запаси за известно време. Топъл обяд  до домовете на самотните и възрастни хора разнасят нашите служители и до днес.

От друга страна съм убеден, че ниската заболеваемост в Русе се дължи на непрекъснатата дезинфекция на градските пространства. Както в центъра, така и в кварталите се дезинфекцира непрекъснато, включително и в обществените сгради.

Погрижихме се и за това всеки да е снабден с необходимите предпазни средства. Община Русе дари маски на хората на първа линия, но получи и голяма подкрепа от местните фирми – шивашки, супермаркети и производители, за което сме безкрайно благодарни.

Постарахме се и да помогнем на бизнеса. След обявяването на извънредното положение взехме решението търговците да могат да възстановят заплатеното от тях тротоарно право. Освободихме от наеми на общински имоти повече от 100 фирми, с 20% намалихме наема на търговците на пазарите.

Удължихме до 30 юни срока, в който фирми и граждани могат да платят такса за битови отпадъци с отстъпка. Същият е и срокът за ползване на отстъпката за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства.

Празникът на Русе съвпадна с извънредното положение. Макар и дистанционно, общината все пак вдъхна доза добро настроение и повдигна духа на русенци с няколко инициативи. Как успяхте да постигнете това?

Макар и в условията на извънредно положение, вярвам че русенци успяха да усетят духа на празника. Тази година предвид изолацията решихме да създадем нещо, от което отдавна всички имаха нужда. Канал „Култура Русе/Ruse Cilture“  в световната мрежа YouTube събира богатството на целия културен живот на града ни – от концерти и фестивали до театрални постановки, художествени и музейни изложби.

Изключително съм горд с направеното до момента, а и русенци откликнаха с голям интерес и възторг. Благодарение на този канал Русе и неговата култура са в ръцете на всеки един от нас и имаме  възможност да съпреживяваме отново и отново събития, които са се случили в нашия град.

Община Русе не е забавила темпа си на работа, само фокусът е по-различен. Как трудната ситуация се отрази на работата по изпълнение на вече започнатите инфраструктурни проекти?

Още в първите дни при влизането ми в Общината заявих категорично, че всички започнати проекти ще бъдат завършени и то в срок. Много е важно за нас да не изоставаме, да приключим с инфраструктурните проекти, за да могат русенци да се чувстват добре в града си. Освен това не можем да си позволим да загубим никакви средства, което би се случило при евентуално неизпълнение.

На финала сме на проектите за кея и крайбрежната зона в Русе. Кеят скоро ще бъде предаден на концесионера, а до няколко седмици приключваме и дейностите по пространствата около кейовата стена. В момента се засаждат различни дървесни видове и храсти, поставят се градинските елементи, монтират се осветителни тела, пейки – всички онези дребни детайли, които ще направят мястото предпочитано за разходка на русенци и гостите на града.

Една от целите Ви е да превърнете Русе в един от най-зелените и чисти градове в България. Какви са планирате стъпки в тази насока?

Предстои поставянето на две стационарни мониторингови станции за контрол на въздуха в Русе. Те ще допълнят сегашните две – в централната градска част и мобилната на бул. „България“ и ще разширят базата данни от пунктове за постоянно наблюдение на Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС), както и системата от мобилни станции.

На среща с министъра на околната среда и водите обсъдихме подмяната на мобилната станция с нова, която да има възможност да предоставя данни в реално време и да бъде включена в информационната система за мониторинг на въздуха на Община Русе.

В изпълнение на Интегриран проект по програма LIFE „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ предстои поставянето на още две стационарни мониторингови станции. Започва и подмяната на отоплителни уреди на твърдо гориво с такива, щадящи околната среда.

Ще изградим и поддържаме масивни зелени системи – паркови зони върху общински терени в крайните квартали, целенасочено ще засаждаме нови дървета на територията на цялата Община. Редовно почистваме улиците и площадите като мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Работим и за изграждането на инсталация за разделно събрани биоотпадъци и тяхното последващо третиране.

Как бихте искали да изглежда Русе в края на първия Ви мандат?

Град-градина – такъв, какъвто е бил замислен. Искам да го върнем на картата сред другите големи европейски градове по поречието на р. Дунав.

Всеки ден отивам на работа с мисълта, че Русе трябва да привлича хората да остават тук, да се трудят и да живеят добре, а не да ги изпраща. Имаме стратегическо местоположение и международно значение.

Били сме първи в много отношения и пак ще бъдем. Предстои ни въвеждане на нови технологии в управлението за връзка на институциите с граждани и фирми и да се постигне ново ниво на сигурност и спокойствие в града.

Ще се подобри градската среда в Русе, включително между блоковете, по улици и тротоари, в парковете. Ключовата дума за мен е „качество“. Ще следя за него и ще го налагам, защото русенци се радват на проектите, но са гневни на некачественото и бавно изпълнение.

А с новата програма за качеството на атмосферния въздух в Русе за периода 2021 – 2026 г. с активни действия и прозрачна политика с участието на гражданите вярвам, че ще се справим и със сериозните грижи, които мъчат града ни от десетилетия. Целта е да се намалят нивата на замърсителите и да достигнем утвърдените норми за качество на въздуха.

Знам, че когато местната власт е настойчива и единна с гражданите, нещата се случват. Ключовият момент е да накараш и държавата да заработи. Искам в Русе да се диша леко и да се живее по-добре.

За да научите повече за Русе, вижте профила на общината.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

Latest