image
1

Пенчо Милков, Source: Ruse Municipality

Пенчо Милков: Когато местната власт е настойчива и единна с гражданите, нещата се случват

Пенчо Милков: Когато местната власт е настойчива и единна с гражданите, нещата се случват

Кметът на Община Русе иска в града да се диша леко и да се живее по-добре

Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право.

От 2011 г. до 2017 г. е общински съветник в ОС Русе. През 2017 г. става  магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. На парламентарните избори същата година Пенчо Милков е избран за народен представител.

На 3 ноември 2019 г., Пенчо Милков е избран за кмет на Община Русе.

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав и петият по големина в страната. Снимка: Община Русе

Господин Милков, моля опишете с няколко изречения родния Ви град Русе.

Русе е уникално красив град и въобще не се боя да изливам емоциите си, когато говоря за него.

Градът ни съчетава онова бароково превъзходство, на което всички се възхищават, със свободата и силата на великата река. Винаги ми е давал самочувствието на европеец, което ние, русенци, получаваме като наследство поколения наред. Както и порив да действам, да надграждам. Просто Русе задължава. Така уча и децата си.

Ще споделя, че трудно се сбогувах с десетки приятели и познати, които напускаха родния ни град в търсене на по-добър живот. Не понасях да го виждам изоставен и икономически догонващ. И пожелах не просто да остана, но да участвам в неговата промяна.

Това си мислех и когато поех символичния му ключ преди няколко месеца. Тогава обещах, че Русе отново ще бъде северната столица на България – защото такъв е бил и това му отива.

Началото на Вашия мандат като кмет на Русе съвпадна с пандемията от коронавирус. За радост на Вашите съграждани, предприехте редица действия в тяхна подкрепа, като например освобождаване от плащане на наеми на общински имоти. Разкажете повече за мерките, които общината предприе за да облекчи живота на русенци през този период.

Първата и най-голяма грижа бяха хората, които загубиха работата си и се грижат за своите деца, както и  тези, които останаха сами в кризата. За младите семейства, които трудно се изхранваха, организирахме съвместна кампания с БЧК, която да им осигури хранителни запаси за известно време. Топъл обяд  до домовете на самотните и възрастни хора разнасят нашите служители и до днес.

От друга страна съм убеден, че ниската заболеваемост в Русе се дължи на непрекъснатата дезинфекция на градските пространства. Както в центъра, така и в кварталите се дезинфекцира непрекъснато, включително и в обществените сгради.

Погрижихме се и за това всеки да е снабден с необходимите предпазни средства. Община Русе дари маски на хората на първа линия, но получи и голяма подкрепа от местните фирми – шивашки, супермаркети и производители, за което сме безкрайно благодарни.

Постарахме се и да помогнем на бизнеса. След обявяването на извънредното положение взехме решението търговците да могат да възстановят заплатеното от тях тротоарно право. Освободихме от наеми на общински имоти повече от 100 фирми, с 20% намалихме наема на търговците на пазарите.

Удължихме до 30 юни срока, в който фирми и граждани могат да платят такса за битови отпадъци с отстъпка. Същият е и срокът за ползване на отстъпката за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства.

Празникът на Русе съвпадна с извънредното положение. Макар и дистанционно, общината все пак вдъхна доза добро настроение и повдигна духа на русенци с няколко инициативи. Как успяхте да постигнете това?

Макар и в условията на извънредно положение, вярвам че русенци успяха да усетят духа на празника. Тази година предвид изолацията решихме да създадем нещо, от което отдавна всички имаха нужда. Канал „Култура Русе/Ruse Cilture“  в световната мрежа YouTube събира богатството на целия културен живот на града ни – от концерти и фестивали до театрални постановки, художествени и музейни изложби.

Изключително съм горд с направеното до момента, а и русенци откликнаха с голям интерес и възторг. Благодарение на този канал Русе и неговата култура са в ръцете на всеки един от нас и имаме  възможност да съпреживяваме отново и отново събития, които са се случили в нашия град.

Община Русе не е забавила темпа си на работа, само фокусът е по-различен. Как трудната ситуация се отрази на работата по изпълнение на вече започнатите инфраструктурни проекти?

Още в първите дни при влизането ми в Общината заявих категорично, че всички започнати проекти ще бъдат завършени и то в срок. Много е важно за нас да не изоставаме, да приключим с инфраструктурните проекти, за да могат русенци да се чувстват добре в града си. Освен това не можем да си позволим да загубим никакви средства, което би се случило при евентуално неизпълнение.

На финала сме на проектите за кея и крайбрежната зона в Русе. Кеят скоро ще бъде предаден на концесионера, а до няколко седмици приключваме и дейностите по пространствата около кейовата стена. В момента се засаждат различни дървесни видове и храсти, поставят се градинските елементи, монтират се осветителни тела, пейки – всички онези дребни детайли, които ще направят мястото предпочитано за разходка на русенци и гостите на града.

Една от целите Ви е да превърнете Русе в един от най-зелените и чисти градове в България. Какви са планирате стъпки в тази насока?

Предстои поставянето на две стационарни мониторингови станции за контрол на въздуха в Русе. Те ще допълнят сегашните две – в централната градска част и мобилната на бул. „България“ и ще разширят базата данни от пунктове за постоянно наблюдение на Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС), както и системата от мобилни станции.

На среща с министъра на околната среда и водите обсъдихме подмяната на мобилната станция с нова, която да има възможност да предоставя данни в реално време и да бъде включена в информационната система за мониторинг на въздуха на Община Русе.

В изпълнение на Интегриран проект по програма LIFE „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ предстои поставянето на още две стационарни мониторингови станции. Започва и подмяната на отоплителни уреди на твърдо гориво с такива, щадящи околната среда.

Ще изградим и поддържаме масивни зелени системи – паркови зони върху общински терени в крайните квартали, целенасочено ще засаждаме нови дървета на територията на цялата Община. Редовно почистваме улиците и площадите като мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Работим и за изграждането на инсталация за разделно събрани биоотпадъци и тяхното последващо третиране.

Как бихте искали да изглежда Русе в края на първия Ви мандат?

Град-градина – такъв, какъвто е бил замислен. Искам да го върнем на картата сред другите големи европейски градове по поречието на р. Дунав.

Всеки ден отивам на работа с мисълта, че Русе трябва да привлича хората да остават тук, да се трудят и да живеят добре, а не да ги изпраща. Имаме стратегическо местоположение и международно значение.

Били сме първи в много отношения и пак ще бъдем. Предстои ни въвеждане на нови технологии в управлението за връзка на институциите с граждани и фирми и да се постигне ново ниво на сигурност и спокойствие в града.

Ще се подобри градската среда в Русе, включително между блоковете, по улици и тротоари, в парковете. Ключовата дума за мен е „качество“. Ще следя за него и ще го налагам, защото русенци се радват на проектите, но са гневни на некачественото и бавно изпълнение.

А с новата програма за качеството на атмосферния въздух в Русе за периода 2021 – 2026 г. с активни действия и прозрачна политика с участието на гражданите вярвам, че ще се справим и със сериозните грижи, които мъчат града ни от десетилетия. Целта е да се намалят нивата на замърсителите и да достигнем утвърдените норми за качество на въздуха.

Знам, че когато местната власт е настойчива и единна с гражданите, нещата се случват. Ключовият момент е да накараш и държавата да заработи. Искам в Русе да се диша леко и да се живее по-добре.

За да научите повече за Русе, вижте профила на общината.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest