image
1

Terminal of the new electric bicycles on Susak Bridge in Rijeka, Source: rijeka.hr

Rijeka predstavlja novi sustav javnih električnih bicikala

Rijeka predstavlja novi sustav javnih električnih bicikala

Europsku prijestolnicu kulture sada možete upoznati i na električnom biciklom

Kako je početak službenog programa Europske prijestolnice kulture već najavio, 2020. godine Rijeka bit će puna različitih kulturnih događaja. Stići od jedne izložbe do druge, a onda na koncert ili performans od sada je lakše, brže, no i zelenije.

Mještani i gosti grada upravo su dobili javne električne bicikle koje mogu jednostavno iznajmiti, a nakon vožnje isto jednostavno parkirati i vratiti. Novi sustav javnih električnih bicikala započeo je s radom pod imenom “RiCikleta”.

Kako funkcionira “RiCikleta”?

Na četiri lokacije u gradu – na Jadranskom trgu, ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na pješačkom mostu preko Rječine (na Sušačkom mostu kod Konta) te na krovu garaže na Bazenima Kantrida – postavljeni su terminali s biciklima dostupnima za iznajmljivanje.

Terminal svake od ovih četiri lokacija ima 7 bicikala, a svi su opremljeni informatičkim sustavom koji omogućava njihov najam putem mobilne aplikacije. Osim toga, terminali služe i kao svojevrsni punjači za bicikle pošto informatički sustav omogućava i punjenje električne baterije bicikala na stalku terminala.

Dvorana mladosti RijekaNa terminalima bicikli se također mogu puniti 

Za najam bicikla trebate pametni telefon na kojem prvo trebate skinuti aplikaciju GO2BIKE. Skeniranjem QR koda, odnosno plaćanjem najma putem QRPay koda preko mobitela, svaka punoljetna osoba može iznajmiti “RiCiklet”.

Cijena iznosi 10 kuna po satu. Imajte na umu da je maksimalno vrijeme neprekidnog korištenja bicikla 3 sata. Prije isteka trosatnog perioda biciklist je dužan vratiti bicikl na jednu od četiri postojeće stanice sustava.

Javni električki bicikli mogu se koristiti unutar administrativnih granica Grada Rijeke. Sami bicikl ima veličinu kotača od 28 inča, a veličinu okvira od 18 inča. U središnjem dijelu nalazi se motor koji ima 9 brzina. Osim toga, baterija velikog kapaciteta pripomoći će pri usponima tijekom vožnje gradom. Svaki bicikl prati se putem GPS-a.

Riječki biciklist Vladimir MihojevićRiječki biciklist Vladimir Mihojević odvozio je prvu vožnju na električnom biciklu

O projektu

“RiCikleta” projekt je Grada Rijeke čija je ukupna vrijednost blizo 1,3 milijuna kuna od čega blizo 200 tisuća kuna sufinanciralo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Ostatak je osigurao Grad Rijeke iz svog proračuna. Grafički dizajn električnih bicikala i pilona na terminalima djelo je dizajnerice Vesne Rožman.

Na prezentaciji projekta u centru grada zamjenik gradonačelnika Marko Filipović izjavio je da “RiCikletom” Rijeka se priključuje gradovima koji promiču urbanu mobilnost te da lokalne vlasti će razmatrati širenje projekta sukladno reakcijama građana.

Prvu vožnju na električnom biciklu “RiCikleta” odvozio je poznati riječki biciklist Vladimir Miholjević. Tom prilikom izrazio je svoju nadu da taj projekt bude prvi korak prema izgradnji biciklističke infrastrukture koja bi povezala Rijeku s okolnim gradovima i općinama.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest