image

School , Source: Sofia Municipality

Столична община създава зелени пояси около училищата

Столична община създава зелени пояси около училищата

Залесяването е ключов момент от мерките за адаптация към климатичните промени

Около 1000 широколистни дървета от вида явор, ясен, чинар и липа ще бъдат засадени в дворовете на 26 столични училища. В инициативата са включени училища от всички райони на столицата, чиито дворове позволяват да се създадат зелени пояси от дървесна растителност. Учебните заведения са подбрани след проверка на наличната растителност в дворовете им.

София – зелена столица

Тазгодишната кампания „Моето зелено училище и моята зелена детска градина“, чиято цел е да бъде обогатена зелената система на столицата стартира със засаждането на дървета в двора на 42 ОУ „Хаджи Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“, район „Подуяне“. Кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева, кметът на „Подуяне“ Ева Митова и директорът на 42 ОУ „Хаджи Димитър“ Фиданка Лазарова заедно с ученици засадиха дръвчета в двора на училището.

През тази година, към днешна дата, зелени пояси са изградени в 16 столични училища в районите в “Надежда”, “Овча купел”, “Младост”, “Искър”, “Студентски” и “Изгрев”, информират от Столичната община. Инициативата се провежда от 2017 г. и досега в дворовете на 510 столични училища и детски градини са засадени около 2700 дървета.

Залесяването е ключова дейност от мерките, които Общината предприема за адаптация към климатичните промени. Освен това зелените пояси изолират от праха и шума на автомобилите, преминаващи край учебните заведения.

През летните месеци училищните дворове се превръщат в т.н. термични екрани, които затоплят допълнително градския въздух. Затова усилено се работи върху залесяването на училищните дворове, като това ще има благоприятен ефект върху градския микроклимат в дългосрочен план.

Ударното озеленяване на училищните дворове се провежда през месеците октомври и ноември, които са най-подходящи за тази дейност. В ход са и активностите по залесяване на градската среда – тротоарни участъци от улици и булеварди, както и обособени пространства около автобусни спирки.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest