image
1

An aerial view of Sofia

Столична община стартира „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022

Столична община стартира „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022

Инициативата е насочена към младите хора в града и цели да ги включи в подобряването му

Днес Столична община даде старт на второто издание на "Академия за ВИЗИОНЕРИ", а утре местната власт ще отвори  и подаването на кандидатури за тазгодишната сесия.

Финансирана от Дирекция "Спорт и младежки дейности", Академията е създадена, за да провокира младите хора да откриват умни решения в полза на общността. Докато трае инициативата, участниците ще се посветят на едно от пет направления и ще вземат участие в менторски сесии.

Сесиите целят да сформират работни групи и да развият идеите на участниците. Накрая на този процес, най-добрите проекти ще бъдат наградени от Общината с 5 000 лева.

Подаването на кандидатури започва на 1-ви февруари и приключва на 3-ти март. Всички на възраст между 15 и 29 години могат да се включат, без такси за участие. В началния етап младежите могат да изберат повече от едно направление, но преди финалните стадии на разработване, те трябва да се посветят само на един проект.

Тричленно жури ще избере най-добрите проекти, Източник: Столична община 

Подобри личните си умения докато подобряваш града

Петте направления, в които младежите могат да разработват проекти, са:

  • Изкуство и култура;
  • Спорт и здравословен начин на живот;
  • Опазване на околната среда;
  • Градско и здравно образование и медийна грамотност;
  • Наука и иновации.

Работата на Академията е разделена на два модула. Първият е между април и май 2022 и включва изработването на проектната част, както и избирането на най-добрите проекти. Проектите ще бъдат представени пред тричленно жури от експерти, както и пред аудиторията на официално събитие. Събитието ще се проведе в Sofia Lab или онлайн, в зависимост от епидемиологичната обстановка. 

Вторият модул започва през юни и завършва през ноември и се фокусира върху реализирането на проектите.

Тази година, освен участие в менторските сесии, младежите ще преминат през две нови обучения – „Работа в екип“ и „Умения за изпълнение на проекти“. През 2022 Академията ще вдъхновява младите хора с един основен и много гост-ментори в съответните направления. Кой проект ще бъде финансиран ще се решава от експертно жури на публично събитие през юни. Финансирането на идеите е в размер до 5 000 лв.

Миналогодишните победители

През 2021, пет проекта спечелиха финансиране от Общината. VODORASLO 2 например, е прокет в който участниците са разработили система за пречистване на въздуха в затворени пространства, чрез водорасли. В момента има 100 работещи уреда, които се използват в класни стаи в града.

"Само по поезия" пък е проект, насочен към популяризирането на българската литература чрез изготвянето на късометражни филми по поетични произведения. Авторите на Stolichna H2O, пък, са решили да се насочат към намаляване на употребата на пластмасови бутилки. Те са създали интерактивна карта, която показва всички обществени чешми и заведения, в които гражданите могат да си наливат вода безплатно.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest