image
1

Dimitar Stefanov - Mayor of Tutrakan, Source: tutrakan.egov.bg

Благодарение на TheMayor.EU поддържаме връзка с Европейските кметове

Благодарение на TheMayor.EU поддържаме връзка с Европейските кметове

Малката Българска община се развива добре

Димитър Сефанов, кмет на Тутракан, говори за ползите от единна платформа на европейските общини - TheMayor.eu и настоящите му планове за развитие на Тутракан.

Г-н Стефанов, какви според вас са ползите от платформата TheMayor.eu за общините? Какви са вашите очаквания?

Вярвам, че TheMayor.eu ще помогне на българските кметове да поддържат връзка със своите европейски колеги. Ние можем да спечелим много от техния опит и да го приложим в България. Има много успешни кметове, които могат да бъдат сравнени с кметове на големи европейски градове. Мисля, че платформата наистина е уникална.

Кои са побратимените градове на Тутракан?

Единият е Чернооч в Румъния с население от 7800 души, а другият е Чорлу в Турция. Миналата година имаше преговори във Виетнам, за да се побратимим с град от друг континент. Независимо от страната и политическата ситуация в нея, можем да натрупаме опит от начина, по който се развива и от нейната администрация. В Чернооч работим върху образователен център за гражданска защита.

Има ли проблем със замърсяването на въздуха във вашата община?

Не, в Тутракан нямаме такива проблеми. Фабриките тук имат сензори, които постоянно проверяват качеството на въздуха. Това, което произвеждаме тук, не замърсява въздуха. В момента има текстилни фабрики и фабрики за електроника.

Върху какви европейски проекти работите в момента?

Нашият основен проект е част от оперативната програма "Региони в растеж". Подобряваме енергийната ефективност в 18 жилищни сгради, а средствата за 13 от тях идват от ЕС, за останалите 5 финансирането е национално. Също така работим по проект за международно сътрудничество. По програма "Развитие на селските райони" кандидатствахме с проект за 1,5 млн. евро за обновяване на пътни участъци, което е много важно за нашата община. Работим и по водния цикъл и се надяваме до края на 2017 г. да приключим преговорите с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и да подпишем договор за финансиране. Проектът е за над 30 милиона лева. Работата е много, но се справяме  добре.

Чужденци купуват ли имоти в Тутракан?

Да, има много чужденци, които са купили имот тук - граждани на САЩ, Англия и Италия. Част от тях вече живеят в общината. Не само чужденци купуват имоти тук - българи също. Тутракан е спокойна община с чист въздух, в близост до река и е много красива. Инфраструктурата също е на ниво.

Тутракан привлича ли посетители и увеличил ли се е техният брой?

Да, в последните 3-4 години броят на посетилите в Тутракан е нараснал. Но, разбира се, не можем просто да им кажем да дойдат, инфраструктурата трябва да е добра, затова инвестирахме много в нейното подобряване. Тук има и много туристически атракции като крепостта "Трансмариска" и Музея "Дунавски риболов и лодкостроене". Рибарският квартал в Тутракан е уникален. В общината също така има и 7 острова по протежението на реката.

Повече за Тутракан може да научите тук

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest