image
2

People doing sports in Knyazheska Garden in Sofia, as part of the European Week of Sports, Source: Ministry of Youth and Sport of Bulgaria

Зам.-министър Барчовски даде начало на седмото издание на Европейска седмица на спорта

Зам.-министър Барчовски даде начало на седмото издание на Европейска седмица на спорта

Ансамбълът по художествена гимнастика и Денислав Коджабашев присъстваха на откриването на инициативата #BeActive

Със спортни демонстрации и активности на открито стартира седмото издание на Европейската седмица на спорта #BeActive. Събитието се проведе в „Княжеска градина“ в столицата в партньорство със „София ърбън зона спорт“ 2021. Начало на инициативата даде зам.-министърът на младежта и спорта Росен Барчовски.

България - отново част от най-големия спортен празник в Европа

За седма година Министерството на младежта и спорта организира Европейската седмица на спорта. България отново е част от най-големия спортен празник на континента. Сигурен съм, че и през тази година събитието ще се радва на голям интерес. Мисията ни е да запалим все повече деца да спортуват, да привлечем все повече хора към активен и здравословен начин на живот“, каза зам.-министърът. Той изказа благодарност към всички, положили усилия през изминалата година Европейската седмица на спорта отново да бъде сред големите събития в спортния календар у нас.

Благодаря на всички федерации и клубове, както и на всички партньори, които се включват. Благодаря на посланиците, които през тази силна година за българския спорт отново подкрепят нашата инициатива”, завърши Барчовски.

На събитието присъстваха част от посланиците на Европейската седмица на спорта – олимпийските шампионки от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова и сребърният медалист от Световното първенство по тенис за маса за хора с увреждания през 2018 г. Денислав Коджабашев. Те призоваха младите хора да бъдат активни и да се включат в събитията от кампанията.

В церемонията по откриването на инициативата участие взе и началникът на кабинета на министъра на младежта и спорта и ръководител на проекта „Европейска седмица на спорта“ Александър Георгиев, който приветства участниците в инициативата. 

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, съфинансиран по програма “Еразъм +” на Европейския съюз. Тазгодишното мото на инициативата е „Време е да Бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“.

Всички активности, част от Европейската седмица на спорта, ще се състоят при стриктно спазване на изискванията и разпоредбите на Министерството на здравеопазването и препоръките на Европейската комисия за провеждане на публични прояви в условията на променяща се епидемиологична обстановка в резултат на разпространението на COVID-19.

Инициативата се реализира в партньорство със: Столична община, Фондация “София – европейска столица на спорта”, Български червен кръст, Компания „Benefit Systems“, управляваща MultiSport, Национална спортна академия „Васил Левски“, Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, Асоциация за развитие на българския спорт, „Метрополитен“ ЕАД, FitSpo, Минерална вода „Велинград“, DrWitt, Off-line, Board Shop.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest