image
1

Dyeing Easter eggs

Как българите празнуват Великден

Как българите празнуват Великден

Тази година Велика неделя се пада на 2-ри май

Знаете ли, че православните християни и католиците не празнуват Великден на един и същи ден? България, както няколко други страни, тази година празнува Великден в неделя на 2-ри май. Както може да се очаква, традициите и обичаите на православните християни също се различават значително от тези, които се практикуват от католиците  и протестантите по света.

Например, на този ден православните християни не се поздравяват като казват „Честит Великден“. Вместо това те използват израза „Христос Воскресе“ и отговарят с „Воистина Воскресе“.

40 дни преди Велика неделя

Православните християни започват подготовката си за Великден много преди настъпването му. Седем седмици преди Велика неделя, благочестивите християни започват строг пост.

Те се въздържат от месо, риба и млечни продукти в продължение на четиридесет дни. Очаквано, това не е лесна задача, макар че този пост се спазва и 40 дни преди Коледа.

Обичаи, свързани с великденските яйца

Докато някои страни на Запад празнуват Великден с шоколадови яйца, православните християни в България варят и боядисват истински яйца.

В четвъртък или събота преди Великден, яйцата се варят и боядисват в различни цветове. Първото яйце винаги е оцветено в червено: това е символ на кръвта, пролята от Исус Христос на кръста. След това, то се оставя настрана и се пази до следващия Великден.

Това вероятно ви кара да се чудите какво да правите с яйцето следващата година.

Хората в цяла България имат различни отговори на този въпрос. Докато някои носят миналогодишното яйце в църквата, други подхождат по много по-интересен начин.

Ето някои от вярванията:

  1. Чупене на яйцето и предвиждане дали предстоящата година ще донесе просперитет и богатство. Определя се от това, доколко добре е запазено миналогодишното яйце. След това то трябва да бъде хвърлено в течаща вода.
  2. Заравяне на яйцето в градината. Смята се, че това ще направи земята по-богата и по-плодородна.
  3. Даване на яйцето на кокошките. По същия начин се смята, че този обичай ще ги направи по-плодовити.

Велика неделя

На Велика неделя всеки избира яйце, което според него изглежда най-здраво. След това го използва, за да разбие яйцата на своите „опоненти“. Онзи, който остане със здраво яйце, се обявява за победител; тоест се вярва, че ще има късмет и здраве през цялата година.

Както повечето празници в България, Великденската неделя се отбелязва с голяма трапеза. Между многото ястия, основно място заемат печеното агне и козунакът.

Като цяло, Великден има изключително значение в България. Когато мислим за този празник, си припомняме миризмата на домашно приготвена храна и гледката на красиво оцветени яйца. Най-важното обаче е, че мислим за семейството и приятелите си, които се смеят и празнуват заедно.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest