image
1

Ruse, Source: Monika Dimitrova

Туристически маршрути и QR-кодове разказват за историята на Русе

Туристически маршрути и QR-кодове разказват за историята на Русе

Първият туристически маршрут под формата на игрово събитие ще бъде представен днес

Туристически маршрути и QR-кодове разказват за историята на Русе, съобщиха от общинската управа в крайдунавския град. Първият туристически маршрут под формата на игрово събитие (treasure hunt) ще бъде представен днес, 20 юни от 16.00 до 18.00 ч., на площад “Свобода” в центъра на града.  

Всеки желаещ, който иска да научи малко повече за историята на знакови сгради и на видни русенски личности, може да се включи в събитието. Най-любознателните участници ще получат награди.

Иновативен проект за опознаване на местното културно наследство

Проектът е по инициатива на сдружение "Градоред" и клуб "Мечтание". Той се финансира по програма "Знание и растеж" на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

Организаторите информират, че предстои изготвянето на още маршрути през месец юни. Те ще са повод за семействата да опознаят заедно родния град и ще бъдат иновативен инструмент на учителите да използват местното наследство в разнообразни уроци.  

От местната управа информират, че Русе е град с 270 единични и ансамблови архитектурни паметници на културата с местно и национално значение. Тази наситеност на аpxитĸтypните шедьовpи пpави културното наследство трудно забележимо за местните и гостите на града.  

В рамките на една година из Русе са поставени табели с уникални QR-кодове на 30 подбрани сгради. Всеки един код води към кратка информация за сградата - дата на построяване, създател, първи собственици и предназначение.

Текстовете са достъпни на 5 езика - български, английски, немски, руски и румънски, което отговаря на профила на основните туристически потоци в Русе. Част от преводите на материалите са направени от ученици от английската гимназия “Гео Милев” в Русе.

Реализацията на проекта позволява достъп до любопитната информация чрез мобилно устройство и сканиране на код, което е основа за популяризиране на културното наследство. Обектите, част от проекта са специално подбрани, за да представят разнообразния живот на Русе в края на ХIX и началото на ХХ век.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest