image
1

Award for Tuida Fortress at Holiday and SPA Expo-2020 , Source: Sliven Municipality

Крепост Туида с престижна туристическа награда

Крепост Туида с престижна туристическа награда

Българските общини се представиха силно на най-голямата туристическа борса у нас

Късноантичната и средновековна крепост Туида спечели в категория "Извън стандарта" на годишните награди на „Ваканция и СПА Експо-2020" в София (13-15 февруари), съобщиха от община Сливен. Експертно  жури отличи сливенския обект заради програмата „Един ден в Средновековния град", която се предлага в Крепост Туида от 2019 г.

Тази награда на най-голямата туристическа борса в България се присъжда за уникална по рода си туристическа програма или дестинация, която не се предлага от друг туроператор или агенция и/или включва нестандартни маршрути, обекти, атракции, начин на пътуване.

Това признание идва по петите на наградата за Община Сливен като „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм“. Тя бе връчена в края на декември като част от годишните награди на Министерството на туризма, традиционно определяни след онлайн гласуване.

Устойчив ръст на почивките в крилата на сезона

Българските общини се представиха впечатляващо на 37-ото издание на „Ваканция и СПА Експо“. В международното изложение се включиха над 360 участници  от 20 държави – национални туристически организации, туристически фирми, общини, курортни комплекси, хотелиери, авиокомпании, софтуерни компании, съпътстваща туризма индустрия и медии. 

За първи път във форума, организиран под патронажа на Министерството на туризма, участваха 40 нови изложители и представители на сектора от Босна и Херцеговина, Кения и Франция.

Откривайки изложението, министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че въпреки фалита на „Томас Кук“ и ожесточената конкуренция, през 2019 година България е постигнала ръст от 0,4% на чуждестранните туристически посещения, които надвишават 9,3 млн. през изминалата година.

Тя добави, че се отчита ръст между 7 и 15 на сто на почивките в крилата на сезона (април - май и септември – октомври). Според министър Ангелкова това се дължи на приоритетното популяризиране на културно-историческия, балнео и СПА и винено-кулинарния туризъм с разработените тематични дестинации. В близко бъдеще се предвижда създаването и на дестинации за  религиозен туризъм, обяви тя. 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest