image
1

Zdravko Zdravkov (left) and Kristiaan Borret, Source: Krassimir Svrakov/Kmeta.bg

Как да превърнем индустриални руини в атрактивни градски пространства

Как да превърнем индустриални руини в атрактивни градски пространства

Архитекти от Брюксел и София дискутираха модели за градска трансформация

Не разрушавайте пустеещите и недотам функционални сгради във вашия град, за да издигнете на тяхно място нови, а ги "съживете", за да използвате техния потенциал и в бъдеще. Това призова архитектът към Регион Брюксел Кристиаан Борет по време на дискусията в София "Разговори за града: Компактен град", в която се включи по покана на главния архитект на София Здравко Здравков, съобщи КМЕТА.bg.

Пред участващите архитекти и експерти Борет пpeдcтaви плaнoвeтe зa paзвитиe на ĸлючoви зoни нa тpaнcфopмaция в Брюксел ĸaтo ĸaнaлa, пpиcтaнищeтo и жп apeaлa в цeнтъpa нa града.  

"Трябва от вече съществуващите сгради да се направи нещо ново. Трябва да се използват старите пространства. Да търсим сложността, а не опростяването“, подчерта белгийският архитект.

От своя страна арх. Здравко Здравков изтъкна приликите между София и Брюксел: по размер, структура на градската тъкан, формиране около антични останки и наличие на „разделителна линия“ между богатия север и бедния юг. Според Здравков целта е да се намерят правилните модели за трансформация.

Рушащи се казарми и ж.п. гари с потенциал за атрактивни пространства

Много от индустриалните зони на София, бивши казарми или нефункциониращи гари пустеят, а биха могли да бъдат превърнати в интересни и привлекателни градски пространства. Компактен град означава град, който не се разширява, а усвоява все по-добре пространството, което вече заема, подчерта арх. Здравков. 

"684 хектара площ са териториите на жп ареалите и тези на бившите индустриални зони - в сравнение с площта на "Люлин" е почти един нов квартал. Достатъчно е да намерим как общината, бизнесът и държавата да работим заедно", заяви главният архитект на София.

Един от начините за това е провеждането на повече прозрачни конкурси за проекти на сгради или обществени пространства. Така се гарантира по-високо качество, както и сигурност за предприемача, отбеляза арх. Кристаан Борет.

"Смятам, че е хубаво да се провеждат много дебати за проектите. Защото градът не е създаден само от държавата, кмета, нито дори от гениални архитекти. Направен е от много хора. От гражданите. Защото понякога тяхното мнение е по-професионално от това на най-добрите специалисти", убеден е белгийският гост.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest