image
1

Kukerland Festival, Source: Yambol Municipality

Две общини, един фестивал, хиляди маски

Две общини, един фестивал, хиляди маски

Ямбол и селата на Тунджа се готвят за Международния маскараден фестивал „Кукерландия“

Общините Ямбол и Тунджа отново обединяват усилията си за организиране на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, който е под патронажа на Министерството на културата, съобщи кмета.bg.

21-ото издание на „Кукерландия“ ще се развихри между 27 февруари и 1 март в град Ямбол и селата на община Тунджа. В два поредни дни (29 февруари - 1 март) в Ямбол ще премине състезателното дефиле на маскарадните групи, което е и най-пищното събитие в програмата на фестивала. Наградният фонд е в размер на 18 000 лева и се разпределя от авторитетно жури в няколко различни категории.

Триметровите, разноцветни, конусовидни маски – запазена марка на „Кукерландия“ и радост за децата и любителите на селфита – отново ще бъдат подредени в традиционната Алея на маските в градския парк на Ямбол.

В съпътстващия фестивала празник "Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите“, кукерски групи от тринадесет села от общината и други 13 населени места в страната ще пресъздадат кукерските традиции и автентичната маскарадна обредност. 1000 участници, 20 000 хлопки – ще бъде доста весело и шумно!

„Кукерландия“ е първият ежегоден фестивал на маскарадните игри в България, провеждан без прекъсване от 2000 година насам, най-мащабното културно събитие в региона и една от най-зрелищните прояви в страната, посветени на кукерските традиции.

Древна традиция със съвременно послание

Кукерската традиция се предава още от езическите времена  и се свързва с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници. С помощта на страховитите си маски кукерите прогонват Злите сили и възвестяват настъпването на пролетта, пожелавайки плодородие и здраве.  

Но сегашното издание на фестивала носи и едно съвременно, специално послание - фолклорът, традициите, българският дух трябва не да разделят, а да обединяват хората. Затова организаторите на Кукерландия отправят предизвикателство към гостите и жителите на общините Ямбол и Тунджа:

Ако пазите в домовете си традиционна българска носия, облечете я на 28 февруари и елате в 17.30 часа пред община Ямбол, за да извървим заедно пътя на празничното шествие и да дадем началото на празника на една съхранена традициия, заедно с Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев“. Нека заедно се потопим в магията на българския фолклор и да бъдем част от това неповторимо преживяване!

Програмата на „Кукерландия“ може да видите тук.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest