image
1

Dr. Tsvetan Tsenkov, Mayor of Vidin Municipality , Source: Vidin Municipality

Бъдещето на Видин е в умните технологии, туризма и интермодалния транспорт

Бъдещето на Видин е в умните технологии, туризма и интермодалния транспорт

Разговаряме с д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин за нейните проблеми, потенциал, скрити съкровища и проекти, които ще я преобразят

Д-р Цветан Ценков е роден на 27.04.1962 г. във  Видин. Завършва Медицинска Академия – София и работи като лекар-кардиолог в Банкя и Видин, след което заминава за Либия като консултант в централната болница. Основава и вече 20 години управлява успешно Медицински център „Биомед 99”. Бил е депутат в 39-то Народно събрание от листата на НДСВ. През 2005 г. става член на Управителния и надзорния съвет на НЗОК. Заместник-кмет на Община Видин в периода 2011-2015 г.

Д-р Ценков, честит първи мандат като кмет на Видин! Били сте заместник-кмет на общината и проблемите ѝ не са ви чужди. Каква е вашата диагноза за тях и какви оздравителни мерки предписвате в програмата си? 

След вече тримесечния ми престой в Община Видин мога да заявя, че имаме значителни непокрити задължения, както и санкции, наложени от Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз". Честно казано, на общината се е гледало като на каца с мед, но в крайна сметка всички злини се стоварват върху нейната глава.

Най-важното за нас е на следващата сесия на общинския съвет да приемем бюджета и новата структура на общината. Ще създадем мощен център по бюджет, финанси и икономическо развитие, какъвто липсваше през последните десет години.

Ако общинският съвет реши, ще си направим общински предприятия като нашия съсед Монтана. Идеята е Видин да се върне в „първенството на страната“ и това ще бъде заслужено, понеже имаме огромни дадености. Мога да кажа също, че общината е богата, но не си събира дивидентите.

В какви насоки ще се развива Община Видин?

Току-що приключих среща с една голяма компания от София, която се занимава с LED осветление, видеонаблюдение, интегрирани информационни системи, т.е. технологии от така наречения Умен град. Протегнал съм ръка и към това, защото смятам, че през вашия смартфон може да видите какво се случва във Видин, какви забележителности и събития предлага, за да решите да дойдете с вашето семейство през събота и неделя и да изхарчите тук малко пари.

Да посетите два емблематични паметника на българската бойна слава: „Бдинци-победен щурм“ и Паметника на Скърбящия войн, спасил България да не бъде анексирана от Сърбия. Да видите гробовете на две емблематични личности: първия български екзарх Антим I и Осман Пазвантоглу (най-значимия управител на Видинска област по време на османското владичество преди Мидхат паша – бел.ред.) Да разгледате три храма на три различни религии - юдаизма, православието и исляма и единствения замък на река Дунав в участъка на България.

Поглед към крепостта Баба Вида и Дунава

Поглед към крепостта Баба Вида и Дунава. Снимка:Община Видин

Не са малко нещата, които можем да предложим. Малцина знаят, че над 100 хиляди туристи на година вече слизат от корабите във Видин. Представете си какви пари могат да влязат в хазната, но това трябва да стане чрез модерен туристически продукт и грижливо отношение към нашата история и култура.

Така че единият акцент за нас е туристическото развитие, а вторият – радикално подобряване на транспортната инфраструктура. Знаете, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложи Видин и Плевен да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 г. И 6 процента от всички средства по новата оперативна програма ще влязат в Северозапада.

Още повече, Видин е разположен на двата огромни коридора №4 и №7 и се очертава като един от бъдещите интермодални и интерконекторни центрове на Балканите.

Магистралата Видин-Ботевград вече е в строеж, прави се участъкът Ботевград-Мездра, на територията на Община Видин текат отчуждителни процедури и се маркира трасето от Видин до Димово, Бяла и Ружинци. До 2023 магистралата ще е факт!

С кметовете на Враца и Монтана се разбрахме, че трябва да привлечем вниманието на Агенция пътна инфраструктура за тунел под прохода Петрохан. Направим ли Шипка и Петрохан, България става друга.

Но освен пътища трябват и предприятия.  Завършването на Дунав мост-2 породи големи надежди за икономическо оживление в региона, които не се оправдаха.

Трафикът е предпоставка за създаване на условия за икономическо развитие, но не е основната. Ето, сега и тръбата (на газопровода „Балкански поток“) ще мине на 25 километра от Видин. И се надявам през следващите две години икономическата ситуация да се подобри значително.

Видин има огромен потенциал по отношение на работната ръка, защото над 25 хиляди семейства са потърсили препитание в чужбина и биха се върнали, ако условията тук се променят. Имах в София среща с инвеститори и им казах: Докато давате на моите съграждани 500 лв. заплата вместо 500 евро, няма да имате работна ръка!

Навсякъде – във Враца, Монтана, Плевен, се създават предпоставки, идват нови предприятия, и Видин остана единственото незаето място. Но в основата на всичко е пътната инфраструктура. А тя беше в катастрофално състояние и изключително натоварена – можете ли да си представите 3000 тира на денонощие, с катастрофи, ударени къщи, смъртни случаи. 

Освен с крепостта „Баба Вида“, Видин е известен и с разкошната си, но рушаща се синагога. След като Организацията на евреите в България „Шалом“ дари безвъзмездно сградата на Общината, целта е тя да се реставрира, за да се превърне в културно средище и център на цял туристически ареал. Напредва ли този проект?

Сега изчистваме последните неща, искаме съгласуване с Агенцията по обществени поръчки, за да можем да се предпазим от всякакви атаки и претенции в бъдеще. За Видин и за мен като кмет на града е много важно хората да знаят, че възстановяването на храма и превръщането му в културен център „Жул Паскин“ е не от национално, а от международно значение! Много туристи, които слизат от корабите, идват специално заради Синагогата дори в сегашния й вид. Тя е уникална и с това, че архитектурата й имитира леко куполите на „Баба Вида“.  

Свързани в ансамбъл, „Баба Вида“, Синагогата и Патриаршията ще се превърнат в изключително приятно пространство. Още повече, тази година ще кандидатстваме по проект, за да оформим цялата градинска част край Дунава и да се наредим сред топ-градините не само на България, а и на Европа.

По кои други програми работи Община Видин в момента?

Над 13 блока ще бъдат санирани по Националната програма (за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради). Искаме да направим от Младежкия дом притегателен център за различни прояви. Продължаваме работата по пешеходната зона. И не на последно място – изграждаме близо 40 социални жилища на мястото на една рушаща се детска градина. Мечтая да превърнем Видин в Умен град на бъдещето, в който да има електронни формати, позволяващи на хората да паркират лесно, да следят  замърсеността на въздуха във всеки миг на денонощието...

Партнирате ли си с други крайдунавски градове?

Естествено, за това има създадени предпоставки още от миналото. Видин е побратимен с няколко германски града. Осъществяваме партньорство с Румъния по Дунавската стратегия и по Програмата за трансгранично сътрудничество. Чакам среща с кметовете на Зайчар и Неготин в Сърбия, които също искат да си сътрудничим. Това няма да стане без съдействието на Националната асоциация на общините. Имаме доста възможности, още повече, че сме едно наистина уникално място като град и община.

Кое е любимото ви място в този уникален град?

На дигата, естествено. Там, откъдето започва химнът на България: „Горда Стара планина, до ней Дунава синей...“ В ясно време, ако сте на дигата, някъде между „Баба Вида“ и колодрума, може да видите как Дунава все едно се влива в Стара планина!   

Има ли Видин грижливо пазени тайни, за които не можем да прочетем в туристическите справочници?

Има. Например, точно под плочките на площада водещ към Стамбол капия, има цял запазен каменен мост, който е бил зарит след големите наводнения през 1942 г. и маларията. Имам екзотичната идея да го реставрираме, след като вземем всички възможни разрешителни, да го осветим и да поставим отгоре стъклен покрив, по който хората да минават. Не бива такива дадености да останат скрити.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest