image
1

Plamen Stoilov , Source: Ruse Municipality

Успяхме да осъществим знакови и дългоочаквани проекти, благодарение на които възродихме Русе като град-лидер, като икономически и индустриален център в региона

Успяхме да осъществим знакови и дългоочаквани проекти, благодарение на които възродихме Русе като град-лидер, като икономически и индустриален център в региона

Кметът на община Русе спечели наградата „Кмет на годината“ 2018 г. в раздела за голяма община

Пламен Стоилов е кмет на община Русе от ноември 2011 г. – до сега. Тази година той спечели наградата „Кмет на годината“ в раздела за голяма община с население над 50 000 жители.

Г-н Стоилов, вие сте Кмет на годината за 2018-а. Как приемате това признание?

Не мога да скрия удовлетворението си от това отличие, тъй като то е признание от гражданите за добре свършената работа и посоката, в която се развива нашият красив град. Но това преди всичко е признание за моя екип. През последните няколко години успяхме да осъществим знакови и дългоочаквани проекти, благодарение на които възродихме Русе като град-лидер, като икономически и индустриален център в региона.

Как бихте определили вече отминаващата 2018-а година?

2018-та беше особено ключова и активна година по отношение на напредъка във връзка с изпълнението на редица проекти с европейско финансиране. През третата година от втория ми управленски мандат успешно кандидатствахме и защитихме нови проекти, които са с изключително висока обществена значимост. Това, което предстои, бих нарекъл голямата видима промяна, тъй като догодина поетапно ще бъдат завършени много голяма част от инфраструктурните обекти, по които работим. Успоредно с това ще финализираме и мащабния ремонт на една трета от улиците и тротоарите на територията на града – рехабилитация, каквато не е правена с десетилетия.

Разбира се, като най-запомнящо се събитие през годината бих определил провеждането на Световното първенство по волейбол за мъже, на което градът ни беше домакин през септември. Благодарение на отличната организация и безпрецедентната подкрепа, най-добрите волейболисти от Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай играха в „Арена Монбат“ и оставиха незабравими спомени за публиката. Това доведе в нашия град хиляди туристи и близо 1 млн. лева повече приходи за русенските хотелиери. Щастлив съм да отбележа, че догодина Русе ще приеме и турнирите от Волейболната лига на нациите през месец май.

Кои събития бихте отличили като ключови?

Продължихме да инвестираме във всички сфери - градската среда, транспортната свързаност, образователната инфраструктура, опазването на културно-историческото наследство и създаването на условия за активен и здравословен начин на живот. Русе е утвърден културен център, предлагащ разнообразна програма. През тази година проведохме над 400 събития в рамките на над 50 инициативи. Международното туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивалът на туристическите атракции, Фестивал „Мартенски музикални дни“, Националната джаз среща, Фестивалът на ледените фигури, Мажоретният фестивал „Русе – Ритъм&Марш“ и много други се превърнаха в любими и очаквани събития от русенци.

За поредна година общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ в партньорство с фондация „Еконт“ продължиха да подкрепят и инициират различни новаторски проекти, утвърдиха и конкурсната програма „Знание и растеж“ като все по-успешна, а общинската фондация получи наградата „Партньор на общините“ от НСОРБ.  Проведохме близо 30 спортни събития под егидата на общината и извършихме ремонт на Градския стадион, Спортен клуб „Дунав“, Спортен клуб „Ялта“ и Гребната база. През тази година, в присъствието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, открихме и изцяло реновираната спортна зала „Иван Ханджиев“, която вече предлага отлични условия за тренировки и провеждане на състезания по волейбол.

Тази година в конкурса „Кмет на годината“ имаше и една нова категория „Ин витро програми“. Община Русе подпомага ли двойки с репродуктивни проблеми и какви условия създавате за децата и подрастващите?

Вече осем години активно продължава изпълнението на програма „Асистирана репродукция“, като само през 2018 г. подпомогнахме над 40 двойки с репродуктивни проблеми, а чрез развитата мрежа от услуги над 1800 лица получиха помощ и подкрепа.

В същото време за децата и подрастващите завършихме 24 съоръжения за спорт и отдих на открито, а в момента работим по още 16, като целта ни е да обновим всички детски площадки на територията на града.

Предстои четвъртата година от втория ви мандат. Каква е равносметката и какво да очакват русенци?

Както вече споменах, успешно кандидатствахме и бяхме одобрени за финансиране на изключително значими трансгранични проекти. Особено ключов е проектът за рехабилитация на кейовите стени, като напролет стартираме и дейностите по още три значими обекта в рамките на Програма „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 г. на стойност над 25 милиона лева. Те включват рехабилитация на ключовите булеварди „Трети март“ и „Липник“, както и ремонт на сградата на Пантеона на възрожденците. През следващите години ще изградим и комплекс от дейности, свързани с осигуряването на иновативни решения за устойчива мобилност в квартал „Дружба“, включващи изграждане на буферен паркинг, нови пешеходни пътеки, осигуряване на нощна линия на градския транспорт, мобилно приложение и обществен портал за градския транспорт. В момента изпълняваме евро проекти на обща стойност над 112 млн. лв., част от които вече дават резултати.    

Осъзнавайки колко важно е децата да учат в добра среда по европейски стандарт, може би един от най-ценните проекти е този за ремонт на учебните заведения. Вече открихме завършените детски градини „Пинокио 1“ и „Русалка 2“, които са преобразени с цялостен ремонт на помещенията, ново обзавеждане, положена изолация, ремонт на покрива и външната фасада, както и изградени детски площадки и кътове за отдих. Напредваме и с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, като към средата на 2018 г. са обновени общо 14 жилищни сгради, като по този начин над 2000 домакинства се възползваха от възможностите, които тя предоставя за безплатно реновиране на домовете. В момента текат строително-монтажните работи по още 8 блока.

Предстои и мащабна подмяна и модернизация на уличното осветление до май месец догодина. Малките населени места са друг приоритет и ежегодно подпомагаме кметовете, давайки им възможност да кандидатстват с различни проекти, които имат висока обществена значимост. За четвърта поредна година общинският фонд осигури над 300 хиляди лева за това, както и допълнителни средства за ремонт и рехабилитация на пътната инфраструктура.

Източник: Kmeta.bg 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest