image
1

Д-р Атанас Камбитов в интервю за приоритетите на Благоевград

Д-р Атанас Камбитов в интервю за приоритетите на Благоевград

Образование, екология, спорт и култура са сред приоритетите за 2018 г.

Д-р Атанас Камбитов е кмет на община Благоевград от ноември 2011 г. През 2015 г. отново печели местните избори. Роден е на 30 април 1967 година в Благоевград. По образование е лекар, но има и Магистърска степен по „Стопанско управление“ от Университета за национално и световно стопанство. Бил е общински съветник от 18.09.2007 до 14.07.2009 го. в ОбС-Благоевград. След това става депутат в 41-вото Народно събрание от 14.07.2009 до 04.11.2011 г. 

Г-н Камбитов, каква е равносметката за свършеното през 2017 година?

2017 беше успешна година. Започнахме реализирането на проекти от социално и икономическо значение. през миналата година превърнахме терените на бившите казарми в парк „Македония“. За първи път там се проведе събитието със световно значение в музикалните среди - „Франкофоли. Благоевград“. Това е един от най-големите музикални фестивали популяризиращи френския език и култура. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на Република Франция.

Националната програма за енергийна ефективност също беше успешна. Всеки може да види как обликът на Благоевград се промени и сметките на хиляди семейства се намалиха. Работим също и по други проекти като „Експо център“, „Логистичен център“, „Транспортен център“

Как ще се развие в бъдеще новият парк „Македония”?

Парк „Македония“ ще бъде новият символ на Благоевград. Идееният проект за парка е завършен. В него  ще бъде изградена църква, музей, зала за различни събития, хотелска част и офис площи. Това се очертава като успешен проект и ще се превърне в символ на града.

Фестивалът „Франкофоли” се превърна в музикалната емблема на Благоевград. Очаквахте ли такъв успех преди възстановяването на това събитие?

Фестивалът не се провеждаше 20 години. Да възродиш нещо е може би по-трудно, отколкото да започнеш да създаваш ново. Истината е, че много усилия бяха положени. През юни 2017 г. Благоевград събра над Повече от 30 000 души дойдоха в Благоевград и площадът, където се провеждаше Фестивала се оказа тесен за публиката. За това изместихме събитието в новоизградения парк „Македония“. Фестивалът промени града. Хотелите бяха резервирани месеци по-рано.

Кои са най-важните проекти по европейските програми за реализиране през 2018 г. в община Благоевград?

През 2018 година предстои да реализираме множество проекти по програми на Европейския съюз. Част от тях са с инфраструктурна насоченост. Обектите са основно от Инвестиционната програма на общината. Те са насочени към сгради на детски градини, училища, административни сгради. Ще се инвестира и в социални проекти за предоставяне на нови услуги. Изпълняват се и проекти за културен обмен и проекти с екологична насоченост  по ТГС. Спектърът от проекти, които разработваме и ще бъдат реализирани, е много широк.

През 2017 г. отбелязахме 10 г. от членството ни в ЕС. Какво донесе това на Благоевград?

Десетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Проектите са една невероятна възможност за България, за общините. Едва ли можем да изброим всички позитиви от членството ни в Европейския съюз. Истината обаче е, че България трябва да продължи своя евроатлантически път.  Европейският съюз дава неограничени възможности във всяко едно отношение. От 1 януари България пое и председателството на Съвета на ЕС. Това е добра възможност за представяне на позитивния образ на страната ни като модерна, динамично развиваща се, добре интегрирана. Председателството е голяма отговорност, голямо предизвикателство, но в същото време ни дава и големи възможности. Отговорността я поехме! Предизвикателствата ще ги преодолеем! Възможностите трябва да ги реализираме!

Как си представяте Благоевград след време?

Благоевград ще бъде модерен европейски център, вече вървим в тази посока! Благоевград - град на бъдещето!

Кое е най-важното за един европейски гражданин в по-малък град?

Не деля хората на такива, живеещи в малки и в големи градове. Всеки човек заслужава най-доброто, заслужава достоен живот. За това трябва бъдем обединени и всички заедно да работим за бъдещето на нашите деца.

Източник: Kmeta.bg 

Повече за Благоевград може да научите тук

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest