image

Pizzarotti , Source: Federico Pizzarotti

Федерико Пизароти: Искаме да направим Парма, Европейски мобилен град

Федерико Пизароти: Искаме да направим Парма, Европейски мобилен град

"През следващите години ще работим за устойчива мобилност, укрепване на мрежата от велосипедни алеи, споделяне на велосипеди, споделяне на автомобили и увеличаване на пешеходните зони в историческия център."

Федерико Пизароти е кмет на Парма, избран за втори мандат през юни 2017 г. Млад кмет, който говори за бъдещите планове за устойчиво развитие на мобилността и който описва града си като бижу. Парма е един от най-красивите градове в Италия, дестинация културен туризъм и гастрономическа дестинация. Парма е известна със своите паметници, замъци, изкуство, кухня и опери. 

Г-н Пизароти, какво мислите за единната платформа за европейските общини и нейната основна цел да направим европейските граждани по-добре информирани за това какво се случва в Европейския съюз?

Това е добър начин да свържете хора от различни националности, но обединени от културата, цивилизацията и историята. Европейският съюз е наш дом и аз винаги казвам: Чувствам се като европейски италианец и италиански европеец.

Как бихте описали накратко града си?

Малък, но приветлив, богат на история, изкуство и култура. Това е първият град в Италия, който се казва „Град на гастрономията“ в мрежата на ЮНЕСКО за творческите градове, показващ как еногастрономията е доминирана изцяло от Парма. Исторически се определя като Малкия Париж заради красотата му и за значението, което е играл в историята. Очевидно съм много свързан с града, тъй като съм кмет, но го смятам за бижу.

Споделете някои добри практики от вашата община. Как ги финансирате?

Разделното събиране на отпадъци в Парма се счита за модел в Италия и Европа. За пет години достигнахме 80% дял на разделното събиране от общото, което показва, че дори средните и големите градове могат да прилагат добрите практики в обществения живот. Благодарение на системата за разделно събиране получаваме 700 хил. евро от региона Емилия-Романя като стимул и, да го наречем, награда за качеството на нашата система. През следващите години ще работим за устойчива мобилност, укрепване на мрежата от велосипедни алеи, споделяне на велосипеди, споделяне на автомобили и увеличаване на пешеходните зони в историческия център. Искаме Парма да стане „Европейски град на мобилността“.

Смятате ли, че пред европейските граждани съществува проблем с достъпа и получаването на информация, когато се опитват да актуализират своята информация относно прилагането на европейските политики?

Да кажем, че Европа трябва да бъде по-отворена към своите граждани. Често е трудно да се намерят новини или информация за решенията, взети от Европейския съюз. Това със сигурност е дефект на нашата система. Преди да бъде бюрократичен съюз, Европейският съюз трябва да бъде съюз на идеи и хора. Но трябва да кажа и нещо положително за ЕС. Често говорим за неговите недостатъци, но обръщаме малко внимание на всички възможности, които предлага.

Какви ще бъдат основните цели и добрите примери, които планирате да развиете в близко бъдеще?

Както казах, съсредоточаваме се върху политиките за мобилност. Считам, че едно от предизвикателствата в близко бъдеще ще бъдат борбата срещу замърсяването и по-устойчивата и качествена околна среда. И тази битка минава през устойчивата мобилност и обслужването на гражданите, а не в обслужване на автомобилите.

Повече за Парма може на научите тук

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest