image
1

Bachkovo Monastery, Source: Plamen Petrov

Пет български манастира ще бъдат обновени с европейски средства

Пет български манастира ще бъдат обновени с европейски средства

Очаква се след реставрацията духовните средища да привличат все повече поклонници и туристи

Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е след обновяването тези религиозни средища да станат още по-привлекателни за поклонници и туристи. Средствата ще бъдат отпускани по управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Вторият по големина български манастир - „Успение Богородично“ край с. Бачково кандидатства с проект „Бачковски манастир – Православна Света Обител и духовна поклонническа дестинация“. Проектът на стойност малко над 1,2 млн. лв. предвижда ремонт на сгради, облагородяване на района и нов посетителски център. Бачковският манастир е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани – военачалник на византийския император Алекси I Комнин.

В процес на разглеждане е и проектът на третата по големина духовна обител в България - Троянския манастир „Успение Богородично”. Там е наложително да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. Троянският манастир е основан е в началото на 17 в. от няколко атонски монаси отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Действащият девически манастир „Рождество Богородично“ край Килифарево, смятан за един от шедьоврите на Българското Възраждане, също има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост над река Белица. Килифаревският манастир е основан между 1348 – 1350 г. от духовника-отшелник Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност.

Плаковският манастир „Св. пророк Илия“ край Велико Търново има нужда от средства за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм, а проектът предвижда също изграждане на туристически атракции. Многократно разграбван и опожаряван по време на турското владичество, манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а 26-метровата камбанария с красива декоративна зидария е творение на Кольо Фичето.

Духовен център на Софийската Света Гора

Както TheMayor.EU вече съобщи, в края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столична община „Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора“. В светата обител, която възниква по времето на Второто българско царство, ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги“ в манастира, както и да бъдат подходящо представени археологическите разкопки в района.

Ще бъде изградено Северно манастирско крило с информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Там ще бъдат уредени  манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове. До манастирските обекти и разкопките ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания.

Реализацията на проекта обещава манастирът да разшири сегашните си функции и да се превърне в духовен център за Софийска област, популяризирайки и другите манастири от Софийската Света гора.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest