image
1

underground container, Source: Gabrovo Municipality

Габрово инвестира в подземни контейнери за боклук

Габрово инвестира в подземни контейнери за боклук

Градът разполага с четири нови площадки с подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци

От днес, 28 септември, четири нови площадки с подземни контейнери са достъпни за ползване за гражданите на Габрово. Така общият брой на подземните площадки в града става шест.

Разделното събиране на отпадъци в Габрово е задължително

Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са изградени и разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57. Всяка от тях има по три контейнера – два за рециклируеми и един за биоразградими отпадъци.

Вътрешността на всеки контейнер представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, не позволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия. Съдовете са на 2/3 от размера си вкопани в земята.

Изхвърлянето на отпадъците става през капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на контейнера. В приемното отделение на съдовете за отпадъци е монтирано специално съоръжение, което не дава достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане.

Върху контейнерите са поставени информационни стикери, които ясно посочват вида отпадък, който трябва да се постави в съответния съд. Освен това, капаците на съдовете са в различни цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Подземните площадки допринасят за надеждното събиране на отпадъци, минимизират появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. От община Габрово допълват, че при подземните контейнери, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност на гражданите.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово. Изработени са от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по Закона за обществени поръчки.

Община Габрово напомня, че поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено. Всеки който иска да получи повече информация за правилата и изискванията за разделно събиране на отпадъци може да посети сайта chisto.gabrovo.bg.  

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest