image
1

Ruse

През 2021 Русе ще доказва, че е „Град на знанието“

През 2021 Русе ще доказва, че е „Град на знанието“

Предоставянето на иновативни туристически и образователни услуги е в основата на проектите, които ще бъдат реализирани догодина

Русе дава сериозна заявка за утвърждаване си като „град на знанието“ през 2021. Миналата седмица българският град обяви, че е одобрил за изпълнение по програма „Знание и растеж“ седем проекта на обща стойност от 58 583 лева. Те са в сферата на интелигентните туристически услуги, интерактивни образователни форми и опазване на културното наследство и ще бъдат изпълнени със съдействието на местната фондация „Русе – град на свободния дух“ и частната куриерска компания „Еконт Експрес“.

Седем иновативни проекта стартират през 2021-ва

На първо място, от догодина, жителите и гостите на Русе ще имат възможност да се запознаят със сгради, които вече са изчезнали или са разрушени. Сред тях са хотел “Ислях Хане”, ресторант-бирария Фишер, Кино Роял и първото застрахователно дружество “България”. Благодарение на проект, посветен на изгубеното минало на Русе, външната част на тези сгради ще бъде визуализирана в 3D формат в 360-градусов модел и достъпна чрез онлайн платформа с QR код.

Ключови моменти от Българското възраждане пък ще бъдат визуализирани чрез мултимедия по проект на Регионалния исторически музей. Те ще могат да бъдат видени в обновения Пантеон на Възрожденците.

Отново на културна вълна, регионалната библиотека ще отвори нови две зони: „От 0 до 5“ и „Аргонавти“. Най-малките посетители ще открият Къща на познанието, Приказно пространство, сетивно-пространствени пана, където ще могат да изследват и експериментират в интригуваща и контролирана среда. Освен това, децата ще могат да се запознаят с емблематични градски места, обвързани с река Дунав, чрез интерактивен кораб-катерушка, както и с интерактивни приложения с QR код и добавена реалност (AR).

Сред останалите инициативи се открояват проект за финансова грамотност, предприемачество и изграждане на личностни умения чрез игра, както и практическо усвояване на основни умения по програмиране и роботика. Тук се предвижда създаването на обучителна програма, достъпна за учители и ученици.

Стотици русенски деца пък ще изработят заедно креативна „Голяма книга на знанието за Русе и България“, докато ученици съживяват моменти от историята, чрез изследване, издирване и дигитализиране на информация и документи.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest