image
1

Йорданка Фандъкова

Кметът на София, Йорданка Фандъкова в интервю за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС

Кметът на София, Йорданка Фандъкова в интервю за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС

Важното събитие ще се състои през 2018 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, споделянето на опит и какво ще се случи през следващата година в българската столица.

София ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Какви мерки ще предприеме Столична община и какво ще видят делегацията в София?

Подготовката за председателството определено е много важна задача, включваща цялата нация. Смятам, че България и София по-специално ще се представят добре. За целта бе създадено специално министерство, а министър Лиляна Павлова работи много активно и целият процес е добре коордиран. Разбира се, за София, това председателство е много голяма възможност, но и голямо предизвикателство. Това е възможност да представим София в най-добра светлина пред нашите гости, политици, журналисти, екипите на делегациите. Това обаче ще бъде предизвикателство за трафика и сигурността на града. Затова работим усилено с много държавни институции, за да се подготвим за събитието. Работим за по-добър достъп до информация, подобряване на транспорта до и от летище София, както и до дестинациите в София, включени в програмата на събитието. Заедно с Министерството на вътрешните работи създадохме финансиран от правителството проект за мрежа за свързване на всички центрове за видеонаблюдение в един общ център. До края на годината трябва да имаме единна мрежа за сигурност, включваща всички камери за видеонаблюдение, така че всичко да се наблюдава от Министерство на вътрешните работи. Тази система ще бъде запазена след председателството и ще спомогне за по-надеждни мерки за сигурност.

Също така изготвихме портфолио от туристически атракции и маршрути за делегациите. Надяваме се, че въпреки натоварената си програма, те ще намерят време да се разходят из града. Затова твърдя, че председателството е и огромна възможност за развитие на туризма. Столична община участва в програми като Европа, Култура и Културен Календар, като допълнителна част от националната програма, разработена от Министерството на културата. Освен това, по време на председателството, благодарение на усилията на българския еврокомисар Мария Габриел, в София ще се проведе „Дигитална Асамблея в Европа“. Това е огромна възможност да покажем готовността на София да развие цифровия сектор. Това е една крачка напред за София по пътя към превръщането й в цифрова столица на нови пазари.  

Често говорите за абмицията ви, София да стане зелен град.  Това е амбицията и на много други ваши европейски колеги. В документ на общинския съвет на Виена е записано, че най-малко 50% от града трябва да бъде зелен, за да бъде считан за такъв. Какъв според вас е процентът в София и какво прави общината за намаляване на вредните емисии, идващи от различните източници на топлоснабдяване, които хората използват, автомобили и транспорт?

Най-голямото предизвикателство в тази област е запазването на въздуха чист. Всички наши усилия са съсредоточени върху това. През последните години имаме значителен напредък в тази област. Въпреки това, финните прахови частици във въздуха продължават да вредят на хората. Но това зависи и от начина по който хората живеят. Разработихме програма и стъпка по стъпка развиваме нашите проекти.

Вече разказах за мерките за подобряване на транспортната система, насърчаваме хората да използват обществен транспорт, колелета или да ходят пеш. Работим върху разширяването на линиите на метрото. До 2019 ще има 12 нови километра релси и 12 нови спирки. Чрез внедряването на метрото сме намалили с 75 000 тона вредните емисии и очакваме да достигнем 90 000 т. по-малко вредни емисии при завършване на новата линия. Това определено е не само огромен транспортен проект, но също така и екологичен.

Успяхме да разрешим един от най-големите проблеми – преработването на битовите отпадъци – чрез създаване на нова система за третирането им. Получихме награда за зелен град от Франция. Заменихме 50% от старите автобуси. В процес сме на закупуване на 120 нови автобуси и на първите 20 електрически автобуси. Въпреки това, има много какво още да се направи по отношение на личните и товарни автомобили, както и за отоплителните системи на домакинствата. Работим в тясно сътрудничество и с Министерството на околната среда и водите. Те са в процес на разработване на стандарт за горивота, въглищата и дървата за отопление. Най-новият проект за закупуване на отоплителни системи ще бъде реализиран в Нови Искър. Тези нови отоплителни системи ще бъдат предоставени на 30 домакинства за тестване. Това е проект, финансиран от ЕК, и колкото повече хора са ангажирани толкова по-добри резултати ще постигнем.

Въпрос от любопитство: кой е вашият любим европейски град?

Нямам любим европейски град. Всеки град има своя собствена атмосфера и аз ценя това. Всеки град е уникален по свой собствен начин. София е страхотен град и всеки посетител оценява това. Винаги първото впечатление е, че София е зелен град. Но при изпълнението на нашите ежедневни задачи ние често не го оценяваме, защото сме свикнали с това. Не в много градове може да се възхищавате на планите в близост. Ние сме свикнали с това, но не трябва да забравяме да ги пазим. Не е много популярно, културното и историческото наследство на София, затова трябва да работим за рекламирането на тези аспекти.

Кои исторически и културни дестинации са включени в портфолиото на делегациите за Председателството?

Моите колеги работят върху това в момента. Инвестирахме много през последните години в реконструкцията и запазването на историческите дестинации. Разходки пеш определено ще бъдат включени. Гордеем се и с откриването на няколко нови музея. Музеят на историята на София привлича много посетители, както и Археологическият музей.

Как София ще си сътрудничи с Лондонската транспортна агенция относно проекта за водородните автобуси?

Определено ще си сътрудничим и ще се опитаме да натрупаме колкото се може повече опит от Лондон. Както знаете, Лондон е един от първите градове, които тестват такъв тип автобуси. Интересуваме се от всички видове иновации. Вярвам, че трябва да имаме големи мечти и визия за бъдещето.

Имахме среща не само с кмета на Лондон, Садик Кан, но и с неговия заместник, който също работи в областта на транспорта. Обсъдихме въпроса и разговорите определено ще продължат, ще проучим техния опит, те пък ще оценят въздействието върху техния град. Въпреки че, тази технология все още е много скъпа за София, но технологиите се развиват много бързо като цяло. Преди 2 или 3 години не можехме дори да си представим закупуването на електрически автобуси, днес обаче това е възможно. 

Вече 10 години София е член на Евпорейския съюз. Какво даде ЕС на София?

Европейският съюз даде много на София – на първо място възможността да бъде част от него, да пътумваме свободно, да избираме къде да продължим образованието си, да можем да се върнем и приложим наученото. Винаги съм вярвала, че най-важният аспект от членството ни в ЕС е свободата – да имаш право на избор, да се развиваш. Солидарността на останалите европейски градове ни помага да се развиваме по-бързо в много отношения. Въпреки че, Брекзит се случва точно сега, ние не трябва да спираме да си взъимодействаме. Ще се възползвам от възможността да обменяме добри практики, да споделяме опит, който ще ни помогне да взимаме по-бързи решения.

Имаме много добри контакти с Виена, Париж, Рим, Амстердам, Загреб, Любляна и т.н. Нашата система за събиране и обработка на отпадъци е факт благодарение на опита, който получихме от Женева. Моите европейски колеги сега пък трупат опит от София. Ние сме в постоянен контакт, което е възможност, която ЕС ни предостави.

Какви големи спортни събития ще се проведат в София следващата година?

София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018. Извоювахме това, благодарение на подкрепата от Министрество на младежта и спорта, нашите Европейски партньори и личната подкрепа на Андрей Ковачев, евродепутат. Работихме по този проект в продължение на 3 години и през следващата година ще изпълним програмата. В София ще се проведат Световният шампионат по волейбол, както и световното първенство по художествена гимнастика.

Смятате ли, че ще дойде ден когато ще се вземе решение, никакви коли да не влизат в центъра на града през почивните дни, например?

Подобни проекти не се реализарат лесно, защото има голяма съпротива от страна на шофьорите. Но аз вярвам, че ще свикнем с практики, прилагани в други европейски градове, като например ден без автомобили. Нашите усилия са насочени към създаването на повече пешеходни зони и велосипедни алеи - възможност да наемете колело, да отидете на работа и да го върнете. В добри отношения сме с новия холандски посланик. 

Голяма часто от европейските граждани не са наясно къде отиват европейските фондове. Това е една от причините, поради които създадохме платформата на европейските общини - TheMayor.eu. Тя популяризира добрите практики на страните от ЕС. Какво мислите за нея и смятате ли, че трябва да има повече канали, по които европейските гражданите да получават информация за това, къде отиват парите на ЕС?

Това е много важен проект. От решаващо значение е гражданите на ЕС да знаят къде отиват данъците им. Има страни, които допринасят по-малко и има такива, които допринасят повече, но всички плащеме за това. София е един от добрите примери за прозрачност по отношение на финансирани от ЕС проекти. Всички граждани знаят, че метрополитенът е финансиран от ЕС, заводът за отпадъци също е финансиран от ЕС. Много граждани всъщност смятат, че всичко е финансирано от ЕС. Благодарение на платформата TheMayor.eu тази информация може да достигне до много хора, така че е важно да съществува. Важно е и за нас, кметовете, за нашите общини. Ще можем да видим как кмет от друг град успява да реши проблем, който съществува и в нашия град. Поздравления още веднъж.

Повече за София може да научите тук

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest