image
1

Burgas , Source: Burgas Municipality

Нови велостоянки повишават безопасността на пешеходците в Бургас

Нови велостоянки повишават безопасността на пешеходците в Бургас

Добрата практика е реализирана по идея на бургаски младежи

Община Бургас постави изцяло нови пътни инсталации на няколко места в центъра на града. Тяхната цел е да изострят вниманието на водачите на моторни превозни средства и да повишат безопасността на пешеходците.

Политика за намаляване на карбоновия отпечатък върху климата

Новопридобивките на Бургас представляват велостоянки, на които може да паркирате колелото си. Конструкциите са във формата на автомобил от едната страна, която гледа към пътя и автомобилното движение, отзад са велостоянките.

Конструкциите се намират на метри от пешеходни пътеки, възпрепятствайки паркирането в непосредствена близост до тях, и са в яркожълт цвят, за да заострят вниманието на преминаващите шофьори. Реализацията на проекта е дело на транспортните експерти и специалистите по пътна безопасност в Община Бургас.

Идеята за монтирането на тези инсталации е на младежи от черноморския град. Именно група младежи са идентифицирали няколко конфликтни точки, където пешеходци, велосипедисти и шофьори се разминават ежедневно и където има предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Всички тези места се намират в непосредствена близост до пешеходни пътеки.

С въвеждането на такива добри практики Община Бургас се стреми да повиши безопасността на движението, стартирайки от централна градска част и продължавайки към други зони. Целта е осигуряване на спокойно и сигурно преминаване нпо пешеходните пътеки, обезпечаване на допълнителни паркоместа за велосипеди на логични за велотрафика локации с видеонаблюдение, стимулиране на активния начин на живот чрез употребата на безмоторни превозни средства.

Първите инсталации са монтирани на:

- Бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Васил Левски";

- ул. "Оборище" и ул. "Генерал Гурко";  

- ул. "Цар Симеон I" и ул. "Юрий Венелин";

- ул. "Адам Мицкевич".

Ще има още една на Славянска" - "Св. св. Кирил и Методий", но след приключване на ремонтните дейности в тази част Бургас, където в момента се обновява подземната ВиК инфраструктура, а после Общината ще изгради ново пътно покритие. 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest