image
1

Belogradchik afforestation, Source: kmeta.bg

Засаждат нова гора край Белоградчик

Засаждат нова гора край Белоградчик

Инициативата на сдружение „Светлина за Белоградчик” ще продължи до края на месеца

Много бивши жители на Белоградчик, предимно младежи, се върнаха през уикенда от София, за да се включат в акцията на съгражданите си за засаждане на 50 дъбови фиданки в старата борова гора, съобщи kmeta.bg.

Вековната борова гора, разположена на входа на града, в началото на „Алеята на здравето”, пострада от ледолом преди пет години. Много дървета започнаха да изсъхват и от старост, като са останали едва 15 – 20 процента от съществуващите борови насаждения.

Доброволното залесяване е инициатива на все още нерегистрираното гражданско сдружение „Светлина за Белоградчик”, създадено с цел да извършва обществено полезна дейност. Като първа своя стъпка то е избрало да залеси мястото, имащо силна сантиментална стойност за жителите на Белоградчик, по думите на Ангел Боянов от организаторите.

Боровата гора в Белоградчик е историческа забележителност - създадена е през 1920 година от войниците и офицерите на базирания в града Ломски пехотен полк. Тогава всеки войник, който постъпвал  в казармата, трябвало да носи борче, което засаждал. Всяка сутрин преди задължителните дейности, всеки поливал своето борче. И всички фиданки се прихванали.

Близо век гората изпълнява предназначението си да  пречиства въздуха и да създава условия за разходки и отдих. През годините ученици и граждани попълват с нови повалените от бури дървета. Започналото залесяване предвижда създаване на нова гора на любимото на местните хора място. Акцията ще продължи до края на месеца. 

Туристическият потенциал на природата

Белоградчик е прочут най-вече с природния си феномен Белоградчишките скали, който стана финалист в конкурса за Новите 7 чудеса на света. Скалните образувания, простиращи се на  територия от около 50 кв. км са формирани в продължение на милиони години под въздействие на различни природни фактори. Те изваяли фантастични скални фигури (всяка със своя легенда), малки долини и проходи със стръмни вертикални склонове. Наблизо е и друг от 100-те национални туристически обекти – пещерата „Магурата“.

Въздействащата природа и кристално чистият въздух на Белоградчик са предпоставка за излетен, вело, пещерен, конгресен и винен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, както и астрономически наблюдения от обсерваторията на града.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest