image
1

Bus , Source: Stara Zagora Municipality

Старозагорци ще могат да купуват билети за градския транспорт чрез телефона си

Старозагорци ще могат да купуват билети за градския транспорт чрез телефона си

При закупуване на абонаментни електронните карти стойността на едно пътуване става по-ниска от 1 лев

От началото на месец октомври, в Стара Загора ще заработи автоматична система за таксуване на пътници. Иновацията е реализирана чрез проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020.     

Автоматична система за таксуване на пътници

Пунктовете за издаване/активиране на билети и карти са 3, те се намират на бул. „Патриарх Евтимий“ № 81, бул. "Руски" №1 и в кв. "Железник", ул. Загорка №1. В тях жителите и гостите на Стара Загора ще могат да закупуват карти и да презареждат своите профили.

Видовете електронни безконтактни карти съща са 3: персонализирани - поименни карти, на които е отпечатано името и снимката на техния притежател.; неперсонализирани - при тях не се изписва и отпечатва име и снимка на притежателя; нискостойностни - позволяват осъществяването на няколко пътувания.

На 10 спирки в Стара Загора вече са поставени билетни машини, на които всеки желаещ може сам да закупува билети, както и да презарежда електронните си карти. Билет или пакет от билети могат да се закупуват и чрез мобилното приложение "Transport Stara Zagora". 

За пенсионери, ученици, студенти и други лица ползващи градски транспорт с отстъпки, електронните карти ще са персонифицирани със снимка на ползвателя им. Такива карти ще се издават единствено в трита билетни центъра.

Освен това, от 1 октомври могат да бъдат използвани и 77 машини за продажба на билети, намиращите се в самите превозни средства. Те за секунди отпечатват избрания билет. Автоматите разполагат с touch екрани, предназначени за избор на тарифа и закупуване на билет.

Веднага след качване в превозното средство пътникът трябва да валидира своята карта или билет, уточняват от община Стара Загора. Чрез доближаване на съответния превозен документ до мястото на четеца на някой от валидаторите, щом бъде отчетена регистрацията, на монитора на устройството ще се изпише часът на използване.  

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest