image
1

Ruse, Source: Monika Dimitrova

Община Русе освободи от наеми над 100 фирми и търговци

Община Русе освободи от наеми над 100 фирми и търговци

Мярката важи за срока на извънредното положение

На последното заседание на Общинския съвет на град Русе бяха приети няколко нови мерки за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от COVID-19. Сред най-важните взети решения бе освобождаването от плащане на наеми на общински имоти на над 100 фирми и търговци за срока на извънредното положение.

Друга добра новина идваща от крайдунавския град е, че наемите на ползвателите на площи на общинските пазари ще бъдат намалени. За месец май те ще бъдат с 20% по-ниски. Мярката ще струва на общинското дружество "Общински пазари" над 23 000 лева. Местната администрация е убедена, че това е необходим и навременен жест към всички наематели на общински имоти, които изпитват затруднения в търговията поради пандемията.

По време на последното си заседание, Общинският съвет реши да създаде работна група за промяна на наредбата за рекламни цели на територията на общината. Тя ще има за цел да се справи с безразборното лепене на рекламни афиши и обяви на обществени места. От местната администрация обмислят също и изграждането на съоръжения, предназначени специално за лепене на рекламни плакати.

Независимо от трудната ситуация, всички започнати инфраструктурни проекти ще бъдат завършени

С 2.2 млн. лева са спаднали приходите на Община Русе в сравнение със същия период на 2019 година, информира кметът Пенчо Милков. По-малко 1.2 млн. лева са постъпили от имуществени данъци и такса смет. При неданъчните приходи спадът е с около милион лева.

Въпреки трудното положение, от Общината уверяват, че всички започнати инфраструктурни проекти ще бъдат завършени. За сметка на това, е взето решение да бъдат ограничени разходите за издръжка на различните звена - кметства, общински предприятия, детски градини и ясли.

Кметът подчерта, че ще продължи дейността по подобряване на инфраструктурата в селата, условията в детските градини и ясли, асфалтирането и ремонтите. В същото време, в рамките на извънредното положение, целият непедагогически състав на детските градини е зает с облагородяване на прилежащите терени. 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest